Читај ми!

Србија није "банана република"

Албанци у Прешеву и Бујановцу имају иста права као и сви други грађани Србије и уклањање споменика погинулим припадницима ОВК и ОВПБМ нема никакве везе са људским правима, рекао премијер Дачић после састанка са премијером Николом Груевским. Србија није "банана република" и има законе који се морају поштовати, каже Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је у Скопљу да Албанци у Прешеву и Бујановцу имају иста права као и сви други грађани Србије и да уклањање споменика погинулим припадницима ОВК и ОВПБМ нема никакве везе са људским правима. Дачића је, уз највише државне и војне почасти и интонирањем химни Србије и Македоније, дочекао македонски премијер Никола Груевски.

На конференцији за новинаре, Дачић је нагласио да Србија није "банана република" и да има законе који се морају поштовати и поновио да у Прешеву има 22 споменика ОВК и ОВПБМ и да је држава ћутала све док тај споменик није постављен испред зграде општине.

"То нема везе са људским правима. Нисам тражио ништа што не постоји у другим државама и што не постоји у закону. Ви знате за шта се ја залажем кад је реч о Косову и зато се обратите албанским лидерима који о томе неће да разговарају и неће да повежу питања једне територије са другом, зато што не смеју", рекао је Дачић.

Још једном је указао да у Америци не постоје споменици Ал Каиди, нити у Шпанији или Британији споменици терористичким организацијама.

Премијер Србије најавио је и састанак ресорних министарстава две владе у мају у Београду, што ће, како је нагласио, бити још један допринос сарадњи Србије и Македоније. 

Како је истакао Дачић, између Србије и Македоније постоје само два отворена питања.

"Постоје само два питања која се могу назвати проблематичним. Једно је однос две цркве, а друго је однос према Косову и Метохији. У тим питањима разликују се позиције Македоније и Србије", рекао је Дачић и замолио Груевског да Македонија остане уздржана док траје дијалог Београда и Приштине.

Дачић је поновио да је државни врх Србије спреман да посредује у решавању црквеног питања Македонске православне цркве – Охридске архиепископије и Српске православне цркве.

Груевски: Треба помоћи у решавању спора две цркве

Македонски премијер Груевски се сложио да треба помоћи у решавању спора СПЦ и МПЦ, али је нагласио да то питање, ипак, морају решити те две цркве.

"Ми немамо нека крупна отворена питања. Међутим, остаје отворено питање које оптерећује два народа на релацији СПЦ–МПЦ. То није у нашој директној надлежности као политичара и премијера. То је, пре свега, у надлежности самих цркава и оне то треба да реше, а ми као одговорни људи увек смо спремни да помогнемо уколико је потребно", рекао је Груевски.

Македонски премијер је истакао и да је било речи о реализацији инфраструктурних пројеката, надградње транспортних и енергетских капацитета како би се обезбедила енергетска стабилност у региону, као и о финализирању активности на Коридору 10.

Груевски је истакао и подршку македонске владе за израдњу студије пројекта "Дунав–Морава–Вардар–Солун".

Премијер Србије састао се и са председником македонске скупштине Трајком Вељаноским.

У делегацији Србије био је и министар правде и државне управе Никола Селаковић, који је са министром за информатичко друштво и управу Ивом Ивановским разговарао о сарадњи два министарства, посебно у области размене искустава из области електронске управе и заједничког наступања у евроинтеграцијама.

Посету Македонији Дачић је почео 27. јануара, присуствујући Светосавској академији, где је истакао да Србија жели да настави да буде најбољи пријатељ македонском народу и држави, као и да Србија нема никаквих територијалних, културних, ни било каквих других намера или претензија ка Македонији.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи