Читај ми!

Србији је место у Европи

Србија историјски, географски, културно и економски припада Европи, а сада је потребно да та припадност постане политичка и институционална, рекла Сузана Грубјешић уочи посете Бриселу. Потпредседница Владе се нада да ће Србија до јуна добити датум за почетак преговора са ЕУ.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић учествоваће сутра у Бриселу на конференцији посвећеној стратегији проширења ЕУ и том приликом ће европским саговорницима пренети да је Србија спремна да одмах почне преговоре о пријему у Унију и искрено посвећена нормализацији односа са Приштином, као и сарадњи у региону.

На конференцији Западни Балкан: Будућност у Европи, чије ће теме бити стратегија проширења ЕУ и регионална сарадња као кључ за повезивање земаља југоисточне Европе, учествоваће и европски комесар за проширење Штефан Филе.

"Место Србије је у Европи. Србија историјски, географски, културно и економски припада Европи, а сада је потребно да та припадност постане политичка и институционална. Ми немамо времена за чекање, јер смо много тога изгубили и пропустили у претходним деценијама", рекла је Грубјешићева уочи посете Бриселу.

Како је саопштено из Кабинета потпредседнице Владе за европске интеграције, Грубјешићева је истакла да се нада да ће Србија до јуна добити датум и прећи у следећу фазу европских интеграција.

"Наш главни циљ није датум, ни преговори, већ модернизација земље, стабилност, изградња институција, ефикаснија и праведнија држава, а све то значи бољи животни стандард грађана. Наш заједнички циљ ћемо лакше постићи ако смо ближи ЕУ", навела је Грубјешићева.

Потпредседница Владе ће на конференцији нагласити да је Влада Србије, водећи озбиљну и кредибилну политику, на делу показала да је поуздан партнер и да очекује да залагање и постигнути резултати буду препознати тако што ће нам Европски савет на пролеће одобрити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, наводи се у саопштењу.

На конференцији, коју организује Европска народна партија, учествују и премијер Македоније Никола Грувески, председавајући Парламентарне скупштине ОЕБС-а Рикардо Миљори, председник комитета за спољне послове Европског парламента Елмар Брок, европски посланици Едуард Кукан и Дорис Пак, као и званичници задужени за европске интеграције Албаније, Босне и Херцеговине и Хрватске.

У саопштењу се подсећа да је на првом овогодишњем састанку министара за Европу у Даблину закључено да се процес проширења Уније наставља и да ће то бити један од приоритета ирског председавања Европској унији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи