Читај ми!

Расправа о амандманима

Парламент расправљaо о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју. Оновни циљ подстицаја је повећање квантитета и квалитета производње млека, каже ресорни министар. Усвајање предложеног решења довешће до смањења сточног фонда и дестимулације производње млека, сматра опозиција.

20.15 - Завршена расправа о амандманима на закон о пољопривреди. Сутра о изменама Закона о заштити ваздуха. 

18.00 - Посланици расправљају о подстицајима за млеко. 

10.15 - Почела расправа о амандманима на Предлог закона о подстицајима
у пољопривреди и руралном развоју.

Посланици Скупштине Србије расправљали су о више од сто амандмана уложеним на више закона, пре свега на нова решења о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, која треба да смање улогу Владе у креирању пољопривредне политике.

Посланици ДС-а и ДСС-а предложили су укидање ограничења од 3.000 литара млека које произвођач мора да преда по кварталу да би добио премију, а СВМ и СНС смањење тог лимита на 2.000, односно 1.200 литара.

Усвајање предложеног решења, како су истакли током претреса амандмана на Предлог закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, довешће до смањења сточног фонда и дестимулације производње млека.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић је објаснио да је основни циљ подстицаја пре свега повећање квантитета и квалитета производње млека.

Посланик ДС-а Небојша Зеленовић тврди да ће 200 милиона литара млека малих произвођача, оних који имају једну, две или три краве и размишљају да ли да имају пет и просисре производњу, предложеним прописом бити убијено, што је, како наглашава, супротно тежњама да се људи задрже на селу.

Уз напомену да око 150.000 домаћинстава не може да произведе 3000 литара млека по кварталу, Зеленовић је затражио да се свима који су предали млеко и чије је млеко ушло у даљу производњу да премија.

Министар Кнежевић је одговорио да је министарство размишљало и о томе, али да је циљ подстицаја пре свега повећање квантитета и квалитета.

"Овај лимит од 3.000 литара по кварталу, то је негде три краве. Тај што нема три краве, претпостављамо да ту количину млека не предаје, него да га користи за своју употребу или га да комшији, пријатељу или користи за нешто друго", навео је министар.

И ДСС је тражио укидање лимита, а посланик те странке Милан Лапчевић је указао да има много оних домаћинстава који имају две краве или три, али да се не може са три краве достићи лимит од 3.000 литара, јер је крава у одређеним месецима стеона.

Лапчевић је додао да сврха закона треба да буде да ојача српску пољпривреду и произвођаче, као и да их заштити пред отворену и сурову тржишну утакмицу.

Кнежевић му је одговорио да они који имају две краве могу да искористе други вид подршке, међу којима су кредити државе и локалних самоуправа и да тако купе трећу и четврту краву, да се баве пољопривредом и повећају квалитет и квантитет својих производа.

"И даље остајем при томе да ми треба да поспешујемо тржишну утакмицу, да треба да поспешујемо квантитет и квалитет, а ови људи који то не могу да остваре треба да буду предмет неког другог закона, напоменуо је минситар.

Посланик СНС-а Марјан Ристичевић амандманом је тражио да се смањи лимит и уместо 3.000 литара преда 1.200, а када је реч о подручијима са отежаном пољопривредном производњом 600 литара уместо предложених 1.500.

У жељи да се прошири круг подстицаја и СВМ је предложио да се лимит са 3.000 самњи на 2.000 литара.

ИЗ ЛДП-а су пак поручили да расправа око лимита показује у којој мери постоје отворена питања око тога како дати подршку оним породичним пољопривредним газдинствима која нису спремна за тржишну утакмицу и која нису у могућности да послују и да производе по неким тржишним категроијама и стандардима.

Уз напомену да се предложеном одредбом мали пољопривредни произвођачи изузимају од те врсте накнаде, ЛДП је предложио да се премије за млеко исплаћују месечно уместо квартално, како је предложено.

Предвидив амбијент за производњу

Ресорни Министар Горан Кнежевић рекао је раније да је основна намера предложеног закона јесте стварање предвидивог амбијента за пољопривредну производњу, лакше планирање средњорочних и дугорочноим инвестиција и усаглашеност са прописима ЕУ.

До сада је, како је рекао министар, постојала "шума прописа" у којој се нису сналазили ни стручњаци ни правници, а камоли пољопривредници.

Предложеним решењима, како је објаснио, подстицаји су предвиђени једнако и за оне који су власници и за оне који су закупци – свако ко жели да се бави пољопривредом може на законом прописани начин да добије подстицаје без обзира на правни и власнички статус.

Тим законом, како је рекао, гарантовани су минимални износи подстицаја за сваку годину, а Влада ће сваке године после усвајања буџета доносити максималне износе.

Размотрено је и око 20 амандмана који су поднети на предложени закон о државној припадности и упису пловила.

Посланици ће сутра дебатовати у појединостима о предложеним законским изменама о заштити ваздуха, о платама у државним органима и јавним службама, о трговини и о жиговима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи