Читај ми!

Николић са Ангелом Меркел

Србија се враћа на старе позиције и српски ставови наилазе на веће уважавање у Европској унији, рекао председник Томислав Николић после разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Николић каже да му је Меркелова рекла да разговара са човеком за кога зна да неће да обећа оно што не може да испуни.

Председник Србије Томислав Николић у Чилеу се срео са многим учесницима самита, између осталих са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Ти сусрети показали су, каже Николић, да се Србија враћа на старе позиције и да српски ставови наилазе на веће уважавање у Европској унији.

Николић и Меркелова су учествовали на самиту шефова држава и влада латиноамеричких и карипских држава и Европске уније у главном граду Чилеа, а срели су се на вечери коју је за учеснике самита приредио председник те земље Себастијан Пињера.

Николић није изнео детаље разговора са Меркеловом, али је истакао да је разговор био веома конструктиван и да му је она пренела изразе уважавања као кредибилном партнеру.

"Посебно ми је било важно да се састанем са немачком канцеларком и мислим да је тај разговор био веома коструктиван. Први пут је и она сама рекла да разговара са човеком за кога зна да неће да обећа оно што не може да испуни, а да то што не може да испуни да ће то рећи унапред", рекао је Николић Танјугу.

Према његовим речима, оно што се догађало прошле године, а ове је настављено помоћи ће и Србија ће врло брзо убирати плодове тако доброг рада, који је, како је рекао, "евидентан и за који стижу похвале са свих страна".

Како је то Николић описао, Србија је на самиту имала прилику да посредује, да буде између два света - једног, који је достигао свој пуни развитак, зрелост, који влада судбинама многих народа у свету, и једног који се подиже и чије су могућности готово неограничене.

"Земље Латинске Америке воде људи одани својим државама и народима са јасним циљем и осећао сам се веома поносно зато што овде представљам Србију. У разговорима са многим председницима држава схватио сам да Србија у трећем свету поново заузима место које је некад заузимала, а да европске државе са много више поштовања и уважавања размишљају о перспективом да искористе своја природна богатства и могућности за производњу много хране, тако да њихов народ живи боље", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, Србија се, такође, нашла између света са којим "има много добре односе и велику привредну сарадњу, и другог са којим можда имамо и боље односе али са којим је привредна сарадња прилично заостала и не одговара пријатељству које постоји између нас и тих земаља".

Подршка на одбрани суврернитета

Николић је рекао и да је српска делегација свуда наишла на изванредан пријем и да сви разумеју потребу Србије да одбрани свој суверенитет и територијални интегритет.

Према његовим речима, у Латинској Америци постоји готово "стопостотно осећање да је Србија потпуно у праву и да је у томе треба подржати".

Председник Николић разговарао је, на маргинама самита, са председницима Боливије и Румуније, Евом Моралесом и Трајаном Басескуом.

Николић је током јучерашњег дана имао низ билатералних сусрета. Састао се са  председницима Уругваја и Кубе, Хосеом Мухиком и Раулом Кастром и премијерима Португала и Словеније, Педром Пасушом Коељом и Јанезом Јаншом.

У петак, када је и допутовао у Чиле, Николића је примио и председник Себастијан Пињера.

Самит лидера заједнице латиноамеричких и карипских држава и европске 27-орице у главном граду Чилеа завршен је данас. Током дводневног самита, који је окупио више од 60 латиноамеричких и европских лидера постигнута је сагласност да се стратешка сарадњу два континента треба продубити, нарочито кроз инвестиције и трговинску размену.

Учесници су у завршној декларацији поновили приврженост избегавању протекционизма у свим облицима и заложили се за отворени мултилатерални систем заснован на правилима.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи