Читај ми!

Дачић: Кампања против мене и Владе

Довођење у везу некадашњег шефа кабинета Бранка Лазаревића са Дарком Шарићем представља кампању против Владе и мене, каже премијер Ивица Дачић. Премијер реаговао на објављивање извештаја Управе криминалистичке полиције из јануара прошле године.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је је да довођење у везу његовог бившег шефа кабинета Бранка Лазаревића са одбеглим наркобосом Дарком Шарићем представља кампању усмерену против Владе Србије и њега.

Дачић је нагласио да не дозвољава да било ко компромитује његово име и да медијски написи против Лазаревића немају везе са његовим бившим шефом кабинета, већ са њим.

"То је покушај да неко каже - не могу ови више да воде владу. Видите како су компромитовани", рекао је Дачић новинарима у Пироту.

На питање ко води кампању против владе, премијер је кратко одговорио: "Има их разних".

"Покушава се рећи да је мој шеф кабинета сарађивао са Шарићем. Прво, никада није утврђено да је Лазаревић упознао Шарића. Шта је улога полиције и безбедосних служби - да ме информишу и да ми укажу на могуће проблеме. Никада ме нико није информисао да постоје било какви проблеми", рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да нико није јачи од државе и подсетио да је пре неколико недеља тражио да му се доставе информације о сваком ко је сарађивао са Шарићем, а да су му полиција, безбедносне службе и Војна безбедносна агенција одговориле да нема ничега.

Дачић је упитао зашто се сада неке ствари од пре две-три године "поново враћају у оптицај, осим уколико нису усмерене против владе". "Зашто се то поново помиње, нарочито уочи избора новог директора полиције", упитао је премијер.

Дачић је додао да је разговарао са првим потпредседником владе Александром Вучићем о том случају и да су закључили да је потребно утврдити све чињенице.

"Уосталом, ако је то тако, зашто до сада нису нешто предузели, ко им је бранио и ко је кога штитио", рекао је Дачић и поновио да је у питању кампања која има за циљ да се када год се отворе неке друге радње, старе ствари актуелизују, како би се бацила сенка на оно што Влада Србије ради.

Лазаревић упозорио Шарићевог адвоката

Бранко Лазаревић, некадашњи шеф кабинета министра полиције Ивице Дачића, док је био на тој функцији одао је члановима групе Дарка Шарића који су били задужени за прање новца од продаје кокаина да су под надзором полиције, показује извештај Управе криминалистичке полиције који је јануара прошле године предат заменику тужиоца за организовани криминал.

Како полиција и тужилаштво верују, Лазаревић је био у контакту са адвокатом Радованом Штрпцем, оптуженим за прање Шарићевих пара, кога је јуна 2009. обавестио да је цела група под полицијским надзором.

Праћењем Штрпца откривено је да га је Лазаревић обавестио да обрати пажњу на телефонску комуникацију и да се прислушкују Шарићев телефон и телефони Милета Јерковића и Андреје Крловића. После тога цела група је престала да говори о пословима у телефонским разговорима, наводи се у извештају.

Тачност ових сазнања потврдио је и сам Миле Јерковић 2010. године током саслушања на главном претресу суђења за прање пара Шарићевог клана.

Како пише у транскриптима суда, Јерковић је изјавио да им је адвокат рекао да је добио дојаву од тадашњег шефа кабинета министра унутрашњих послова да је све још под контролом, да се чувају, да је Лазаревић преко адвоката на полицијске мере упозорио и самог Дарка Шарића.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да истрага о Шарићевом нарко клану није завршена, као и да још нису ухапшени сви чланови и помагачи ове криминалне групе.

РТС сазнаје и да се ускоро може очекивати и позив на разговор Лазаревића о околностима спорних комуникација са којима је тужилаштво упознато.

Иначе, Лазаревић је са места шефа кабинета министра полиције отишао за аташеа у амбасади у Атини, где и данас ради.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи