Читај ми!

Павићевић: Договор о броју цариника

Постигили смо сагласност да на прелазима буде једнак број српских и косовских цариника, рекао шеф преговарачког тима Београда Дејан Павићевић после дводневног техничког дијалога у Бриселу. Спорно питање наплате царинских прихода, истакао Павићевић.

Шеф преговарачког тима Београда Дејан Павићевић рекао је да је у техничком дијалогу са Приштином у Бриселу постигнута сагласност да на прелазима буде једнак број српских и косовскихцариника, додавши да је став српске стране је да би Еулекс требало да има извршну улогу.

Павићевић је новинарима после дводневног техничког дијалога навео да ће прелази Јариње, Концуљ и Мердаре бити пуштени у рад 10. децембра.

"То је договорено на прошлом састанку српског премијера Ивице Дачића и председника владе у Приштини Хашима Тачија са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, а још три прелаза ће бити отворени до Нове године", додао је Павићевић.

Павићевић је објаснио да се испоставило да је спорно питање ко ће убирати, односно коме ће ићи приходи од царинских дажби.

Косовски Срби су на састанку у Београду тражили да то иде српским општинама на северу, а не у Приштину и о томе се још разговара.

Шеф српског тима је додао да су радови на прелазима већ у току, али да они неће бити тачно на административној линији с Косовом као што је замишљено, будући да је то неизводиво због конфигурације терена, већ ће бити постављени по десетак метара у дубину с обе стране административне линије.

Прелази Кончуљ и Јариње ће бити на страни административне линије према унутрашњем делу Србије, а Мердаре ка Косову.

Павићевић је навео да ће разговоре наставити у понедељак, а тада ће у име приштинских власти доћи и Едита Тахири.

Шеф преговарачког тима је истакао да ће после наставка разговора у понедељак поднети извештај Влади Србије о томе шта је договорено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару