Читај ми!

Време да Србија иде даље

Српски премијер Ивица Дачић сматра да је дошло време да Србија иде даље у европским интеграцијама јер је испунила кључне услове за отварање преговора са ЕУ. Дачић је у интервјуу магазину "Корд" рекао и да би било погрешно кочити европски пут Београда због односа са Приштином.

Премијер Ивица Дачић сматра да је дошло време да Србија иде даље у европским интеграцијама јер је испунила кључне услове за отварање преговора са ЕУ и да би било погрешно кочити европски пут Београда због односа са Приштином.

"Проблем Косова није настао преко ноћи и није реално да буде решен преко ноћи. Мислимо да то нико од нас нити може да тражи", навео је Дачић у интервјуу за најновији магазин Корд.

Како је истакао, није реално да се оконча прича око Косова без договора са Србијом.

"Ми смо спремни да разговарамо о свему и мислим да је то процес који треба да се одвија паралелно са преговорима о чланству. Било би веома погрешно због односа са Приштином закочити европски пут Србије", поручио је премијер.

Дачић је поновио да Србија жели да што пре отвори преговоре о чланству са ЕУ и истакао да је досад уложила велики труд да уведе промене у систем и показала да има вољу, да уме и има људе који су способни и стручни да раде по највишим стандардима.

"Сматрамо да смо испунили и политички критеријум који је наведен у прошлогодишњим децембарским закључцима Савета за Србију као нормализација односа са Приштином, те да смо заслужили добијање датума за почетак преговора", рекао је Дачић и оценио да су испуњени кључни услови за отварање преговора.

Према његовим речима, започет је процес дијалога са Приштином на највишем политичком нивоу, а Србија је спремна да имплементира договоре о регионалном представљању и интегрисаном управљању административним прелазима, које је постигла претходна влада.

"Започет је процес дијалога, што је заиста померање с мртве тачке од које је Србија имала само штету. Проблеме треба решавати и ми смо показали спремност да то радимо. Сматрамо да је дошло време да идемо даље у европским интеграцијама", истакао је премијер.

На питање о предстојећем, трећем сусрету са косовским премијером Тачијем, Дачић је навео да је циљ нормализација односа и решавање свакодневних проблема свих грађана на Косову, а да се концентрисањем на потребе сарадње.

"Реч је о томе да треба изградити добре односе између албанске и српске стране, а мислим да се то може постићи ако се концентришемо на потребе сарадње ради економског напретка и изградње инфраструктуре. Само на тај начин грађани ће живети боље, а тензије ће опасти", сматра Дачић.

Верујем, додао је, да ће тада и косовски Албанци почети другачије да доживљавају потенцијале сарадње са Београдом и показати временом вољу за историјски компромис два народа.

Коментаришући изјаву Тачија за загребачки Јутарњи лист да је уморан од српске политике разграничења Косова, Дачић одговара: "Да је питање отцепљења и самосталности Косова завршена ствар, ми данас не бисмо имали уопште потребу да водимо дијалог. Статус српске заједнице и на северу и на југу је за нас круцијално питање".

Хаг отвара старе ране

"Ослобађајућа пресуда Хашког трибунала Рамушу Харадинају базира се на политици а не на праву, док ће хашка пресуда хрватским генералима имати негативни утицај на процес помирења, јер отвара 'старе ране", сматра премијер Ивица Дачић.

"Европска унија је примила на знање одлуку суда у Хагу (о Харадинају). У нормалним ситуацијама, судске одлуке се не коментаришу. Међутим, овде се очигледно ради о политичкој одлуци која се базира на неким политичким мотивима а не на правним чињеницама. Јер како на други начин објаснити толико раскорак између првостепене и другостепене одлуке",рекао је Дачић.

Премијер је рекао и да ће ослобађајујћа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу негативно утицати на односе у региону и "тешком муком започет процес помирења".

"Ова пресуда поново отвара неке старе ране које нису зарасле до краја и доводи у питање повлачење тужбе за геноцид што све несумњиво води у правцу превазилажења проблема и тражења тачки које нас спајају, а не раздвајају", навео је Дачић.

Дачић је поновио да ће Србија свести односа са Трибуналом на технички ниво, што значи да ће испуњавати све међународно-правне обавезе али не и друге облике сарадње, и истакао да то не може да угрози даљи наставак европских интеграција.

Коментаришући односе са Хрватском, Дачић је истакао да они никада не зависе само од једне стране и да "сарадња са Хрватском зависи и од воље Хрватске".

"Ми са наше стране не мислимо да ова пресуда има и везе са хрватском државом и хрватским народом, то је став хашког суда и то једног већа хашког суда. Међутим, сматрамо непримереним величање таквих људи и њихово проглашавање за националне хероје, јер постављамо питање коју поруку то емитује свим Србима који су остали да живе у Хрватској, а и бројним Србима грађанима Хрватске који још увек живе као избеглице у Србији", навео је он.

Констатујући да се у протеклом периоду догодио застој у доносима са Хрватском, Дачић је указао да су регионална сарадња и добросуседски односи један од постулата ЕУ чије ће Хрватска ускоро постати чланица и поручио да би у наредном периоду две земље требало више да баве стварима које представљају заједнички интерес.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару