Читај ми!

Врло добри односи Србије и Костарике

Србија и Костарика имају врло добре односе, али и простор за њихово унапређење, истакнуто је у разговорима председника и шефа дипломатије Србије, Томислава Николића и Ивана Мркића, са министром иностраних послова Костарике Хозе Енрике Кастиљо Барантесом.

Председник Србије Томислав Николић разговарао је у Београду са министром спољних послова Костарике Енрикеом Кастиљом Барантесом и том приликом истакао да је Србија отворена за сарадњу и пријатељске односе са свим државама света.

Председник Николић је рекао да се Србија данас налази у економским проблемима и да је зато неопходно проналажење нових тржишта за српске фирме, саопштила је прес-служба председника Републике.

Николић је рекао да је нова администрација у Србији одлучна да оствари промене у земљи, како би покренула производњу и запослила грађане.

Министар Барантес је изразио уверење да ће Србија решити проблеме са којима се суочава и остварити просперитет и предложио да се између Костарике и Србије унапреди сарадња, на тај начин што би Костарика представљала мост за развијање економских, трговачких и политичких односа Србије и земаља Латинске Америке.

Председник Србије је поздравио иницијативу министра Барантес и додао да је стратешко опредељење Србије да обнавља и развија стара пријатељства како би грађани живели боље.

Претходно је у разговору шефова дипломатија Србије и Костарике, Ивана Мркића и Хосе Енрике Кастиља Барантеса констатовано да су односи две земље "дуги и врло добри", са простором за њихово побољшање у економском, културном и научном смислу.

"Костарика има потписане трговинске споразуме са многим земљама света, међу којима су и САД, Кина, земље карипског региона, и рекао сам (Мркићу) да би Костарика радо поделила неке благодети тих споразума, на пример преко компанија из Костарике, које би желеле да улажу у Србију", рекао је Барантес.

Мркић и Барантес су на заједничкој конференцији за новинаре навели да су разговарали о многим билатералним питањима и известили једни друге о ономе што се дешава у регионима две земље.

"Тражимо упоришта за што ближу сарадњу, не само за наше две земље, него и у питањима од међународног значаја, посебно у УН", поручио је Мркић.

Шеф костариканске дипломатије је додао да је његова земља једна од водећих у Процесу интеграција Централне Америке (СИЦА), наводећи да је та група пре шест месеци потписала уговор о придруживању са ЕУ, што је први међурегионални уговор тог типа у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару