Посланици питају

Шта је са платформом о Косову, да ли ће поводом ослобађајуће пресуде хрватским генералима бити одржана седница Скупштине, када ће бити откривено ко је запалио српску заставу у Новом Пазару, да ли неко надзире прекршајне судове, нека су од питања која посланици поставили на данашњој седници Скупштине Србије.

Посланик Либерално демократске партије Зоран Остојић питао је данас у Скупштини Србије премијера Ивицу Дачића докле се стигло са писањем нове платформе о Косову, за коју су представници власти у Србији пре месец и по дана најављивали да ће бити завршена за који дан.

"Да ли се ради платформа? Да ли ће бити представљена посланицима. Ако мислите да дијалог са Косовом може да се води без знања овог Парламента, онда је то у реду, јер већина може да изгласа шта хоће", рекао је Остојић у делу седнице за постављање посланичких питања.

Он је рекао да ће се Дачић поново у децембру у Бриселу састати са косовким премијером Хашимом Тачијем да договора примену до сада постигнутих споразума, а да се не зна каква је платформа.

Остојић је навео да је Скупштина Косова пре месец дана усвојила своју платформу за преговоре, и да посланици у Скупштини Србије желе да виде платформу коју припрема власт у Србији.

"Да ли сте прихватили платформу претходне Владе? Ту Владу сте критиковали да нема платформу", рекао је Остојић и упитао да ли представнцима власти у Србији и не треба платформа преговорима са Косовом и да ли ће посланици платформу добити тек кад се заврше преговори.

Посланик Демократске странке Србије Петар Петковић питао је премијера Ивицу Дачића када ће бити пронађени одговорни за паљење заставе Србије у Новом Пазару, када ће бити нађени виновници постављања споменика "терористичкој" организацији Ослободилачка војска Бујановца и Прешева и када ће тај споменик бити уклоњен.

"Уместо што Дачић шаље поруке са извесном дозом беса, треба да каже како ће се све то решити. Ништа се не чини. Имамо само медијски наступ, а акција изостаје", рекао је Петковић и навео да када је држава слаба - буја сепаратизам.

Он је рекао да још није уклоњена табла Аћифу Ефендији у Новом Пазару чије је дело, како је навео, било етничко чишћење Срба у Рашкој области.

Наводе Петковића да бивши председник Србије Бориса Тадић никада није отишао у Братунац да се поклони српским жртавама негирала је посланица Демократске странке Горица Мојовић.

Миодраг Линта из посланичке групе владајуће Српске напредне странке питао је Владу да ли ће послати неколико министара у протестну шетњу коју Коалиција избегличких удружења организује у недељу, 25. новембра, због ослобађајуће пресуде Жалбеног већа Хашког трибунала за хрватске генерале Анта Готовину и Младена Маркача. 

"Коалиција избегличких удружења најоштрије је осудила ту пресуду којом се вређају не само избегли и прогнани него сви грађани Србије. Ако они нису криви и ако 'Олуја' није злочиначки подухват, ко је протерао Србе из десетина хрватских градова? Ко је убијао Србе у Хрватској", рекао је Линта.

Он је навео да ће после протестне шетње у недељу Парламенту бити предата иницијатива за сазивање посебне седнице Скупштине, на којој би се усвојила резолуција о поштовању људских права протераних Срба.

Том резолуцијом би се, како је навео Линта, Влада Србије обавезала да у свим разговорима са Сарајевом и Загребом и са представницима других држава покреће питање кршења права протерених Срба из Хрватске и БиХ и отварање дијалога за налажење трајног решења.

Скупштина треба да расправља о пресуди  

Посланик владајуће Нове Србије Мирослав Маркићевић рекао је да Скупштина Србије мора да реагује на ослобађајућу пресуду хрватским генералима, коју су осудиле све политичке партије и јавно мњење у Србији.

"Ако ће Генерална скупштина УН да се изјасни о пресуди зашто не би Скупштина Србије заказала једну седницу по хитном поступку да се ми као народни представници изјаснимо. Верујем да 90 одсто посланика мисле као ја или слично. То је најамње што дугујемо жртвама и прогнанима", рекао је Маркићевић.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач питала је Министарство здравља да ли је тендер за укључивање приватних клиника у програм вантелесне оплодње о трошку државе пропао због тога што нема новца у Буџету, или због тога што су приватне клинике доставиле неправилне понуде.

Посланик Лиге социјаледмократа Војводине Ђорђе Стојшић питао је Министарство правде да ли неко врши надзор над прекршајним судовима поводом случаја професора Зорана Павловића који је 21. маја прошле године водио на наставу ђаке на Калемегдану и коме је туристичка инспекција написала казну јер се проитивзаконито бавио пословима туристичког водича.

Заменица шефа посланичке групе Српски покрет обнове - Демохришћанска странка Србије Олгица Батић поново је питала Дачића о саобраћајној несрећи у Бору у којој су повређена два малолетника, а за коју је казала да је изазвао полицијски службеник. 

"Ако Дачић одбије да одговори, озбиљно је угрожена демократија и достојанство Скупштине", казала је Батићева. 

Посланица Социјалдемократске партије Србије Славица Савић, странке која је део владајуће коалиције, питала је зашто 16 законских предлога о којима данас почиње расправа није било на Социјално-економском савету, као што прописује закон, и оценила да је социјални дијалог данас на најнижем нивоу.

Посланица Демократске странке Горица Мојовић питала је министра културе колико је средстава утрошено на реконструкцију Народног музеја до доношења одлуке да се обустави његова реконструкција.

После питања, Парламент је почео расправу о допуни Закона о буџетском систему које је предложила Скупштина Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару