Читај ми!

Николић примио акредитивна писма

Турска и Србија су кључни актери на Балкану окренути постизању стабилности, рекао је нови амбасадор Турске у Србији Мехмет Бозаји. Акредитиве предао и швајцарски амбасадор.

Нови амбасадор Турске Мехмет Бозај изјавио је да су Турска и Србија кључни актери на Балкану окренути постизању стаблности, добробити и просперитета. Бозај је најавио да ће се залагати за развој сарадње две земље и на економском и на политичком плану.

"Сви заједнички циљеви су суштински важни за одржавање дубоко усађеног пријатељства две земље", рекао је Бозај, приликом уручивања акредитива председнику Србије Томиславу Николићу.

Николић је оценио да су Србија и Турска оствариле велики напредак у политичким односима. Турска је перспективан партнер Србије у области економије и инвестиција, рекао је Николић и изразио наду да ће управо на том плану бити остварен значајан напредак.

Бозај сматра да садашњи односи Турске и Србије омогућавају развој на плану инвестиција, трговине, образовања, здравства и културе.

"Мој председник и влада дали су ми инструкције да све своје способности користим за остварење тих циљева", изјавио је турски амбасадор.

Председник Србије је Бозају пренео да наставак европских интеграција, регионалне сарадње и постизање мирног и одрживог решења у дијалогу са Приштином остају приоритети Србије и у наредном периоду.

Говорећи о Косову, Председник је рекао да се Србија налази пред важним политичким одлукама и да је за процес постизања мирног и обострано прихватљивог решења у дијалогу са Приштином важан коректан однос земаља у региону.

Николић је прихватио позив турског председника Абдулаха Гула да посети Турску.

Два века швајцарско-српског пријатељства

Председник Србије примио је акредитивна писма амбасадора Швајцарске Конфедерације Жан-Данијела Руха, који је пренео да његова држава, иако није чланица ЕУ, пружа пуну подршку Србији у процесу евроинтеграција.

Николић и Рух су изразили задовољство због чињенице да ће Србија и Швајцарска 2014. и 2015. године консекутивно председавати Организацији за европску безбедност и сарадњу, чиме ће заједничким снагама допринети миру у Европи и суседним регионима.

Николић је констатовао да у будућности постоје велике могућности за продубљивање сарадње у области економије, културе, науке и образовања.

Амбасадор Рух рекао је да две државе повезује више од једног века пријатељских односа, а да их данас понајвише повезује чињеница да су и Србија и Швајцарска мултикултурна друштва.

Овом приликом амбасадор Рух је истакао значај десетина хиљада грађана Србије који живе и раде у Швајцарској за просперитет и културни диверзитет те државе.

Јачање билатералне сарадње са Тајландом

И амбасадор Краљевине Тајланд Преудтипонг Култанан предао је Николићу акредитивно писмо на нерезиденцијалној основи.

Николић се том приликом захвалио због принципијелног става те државе да не призна једнострано проглашену независност Косова.

Тајланд је, према Николићевим речима, за Србију важан партнер у региону Југоисточне Азије, са којим званични Београд жели итензивирање политичког дијалога и јачање уговорно-правне основе билатералне сарадње.

Амбасадор Тајланда, који има резиденцију у Атини, рекао је да ће настојати да допринесе јачању већ постојећих веза Србије и Тајланда.

"Моја мисија ће бити да пронађем нове могућности, посебно у области економске сарадње и трговине, као и у областима политичке, културне и других видова сарадње од обостраног интереса", рекао је амбасадор Преудтипонг Култанан.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару