Читај ми!

Протокол неповољан за Србију

Поједине одредбе протокола о интегрисаној контроли административне линије са Косовом су неповољне за Србију, каже шеф преговарачког тима Дејан Павићевић. Највећи проблем може да представља одредба о присутности косовских цариника на свим прелазима, истиче Павићевић.

Протокол о интегрисаној контроли административне линије са Косовом није најповољнији по Србију, а највећи проблем може бити одредба о присутности косовских цариника на свим прелазима, изјавио је директор канцеларије за стручне и административне послове у преговарачком процесу Дејан Павићевић.

Значајнијих промена протокола не може да буде, али кроз његову примену може доћи до извесних побољшања, истиче Павићевић.

Павићевић је, на конференцији за новинаре, рекао да ће, и поред многих одредби протокола које нису нимало повољне по Србију, Влада почети да га примењује, јер је Борислав Стефановић, који је тај документ парафирао 24. фебруара у Бриселу, био њен овлашћени представник.

Павићевић је истакао да треба бити реалан и признати да се не могу начинити неке значајне и велике промене тог протокола, али да се кроз његову примену и даље преговоре могу постићи извесна побољшања.

Како је објаснио, споразум пружа могућност да се кроз деловање радних група за примену одредби протокола, у којима ће учествовати представници Београда, Приштине и Брисела, његови одређени делови промене и начине "можда мало повољнијим по Србију".

"Оно што се врло нејасно и двосмислено провлачи кроз закључке о слободи кретања и протокол је извршна улога Еулекса, и то нарочито на прелазима на северу Косова, где ћемо се кроз даљу примену трудити да све царинске ингеренције обавља искључиво Еулекс, а не царина Косова", рекао је Павићевић.

Он је прецизирао да такозване косовске безбедносне снаге, као и до сада, неће обављати контролу административне линије са Србијом, него ће само припадници Косовске полицијске службе бити на прелазима.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи