Читај ми!

Пастор: Измене закона замка за Војводину

Предложене измене закона о буџетском систему су противуставне и представљају "велику замку" за Војводину, каже Балинт Пастор. Функционер СВМ-а наводи да би војвођанска администрација требало да покрене поступак пред Уставним судом.

Шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара у Скупштини Србије Балинт Пастор изјавио је да би војвођанска администрација требало да покрене поступак пред Уставним судом јер су, како је рекао, предложене измене закона о буџетском систему противуставне и представљају "велику замку" за Војводину.

Тим предложеним изменама закона о буџетском систему онемогућава се остваривање уставне норме према којој покрајини следује најмање седам одсто републичког буџета, рекао је Пастор за новосадски Дневник.

Пастор је оценио да је образложење Владе Србије за одбијање амандмана СВМ-а као и амандмана Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине на предложене измене закона "чудно" и "неупотребљиво".

Пастор је одбацио тврдње министра финансија Млађана Динкића о томе да ће, после усвајања новог пакета фискалних закона, основица за обрачун војвођанског буџета бити већа него до сада и навео да је такво министрово тумачење контрадикторно предложеним законским решењима.

Балинт Пастор је навео да се тим предлозима предвиђа да се седам одсто за покрајину рачуна од расхода који се финансирају из пореских прихода и додао да је то "велика замка јер ће можда само два три човека у земљи знати колика је та основица, што оставља простор и за махинације".

Кључни је проблем, како наводи, што се неће знати колики је тај основ ако такав предлог Владе буде усвојен у Скупштини Србије па се неће моћи да утврди колико Војводина треба да добије из републичког буџета, чиме се "потпуно обесмишљавају уставне гаранције финансирања Војводине".

Пастор је рекао и да ће председник Владе Војводине Бојан Пајтић имати апсолутну подршку СВМ-а ако остане при својој тврдњи да ће тражити заштиту уставности уколико покрајински буџет буде оштећен.

Бојан Пајтић је у четвртак изјавио да ће покрајинска влада покренути поступак пред Уставним судом уколико буду усвојене законске измене по којима се, како је навео, на противуставан начин дефинише основ за израчунавање висине буџета Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи