Читај ми!

Павићевић: У дијалог са јасном стратегијом

За наставак преговора Београда и Приштине мора се дефинисати јасна стратегија, рекао шеф преговарачког тима Дејан Павићевић. Србија ће дијалог подићи на виши политички ниво, а ад хок решења се морају избећи, истиче Павићевић.

Шеф преговарачког тима у дијалогу Београда и Приштине Дејан Павићевић изјавио је да се за наставак дијалога мора дефинисати јасна стратегија како би се избегла ад хок решења и умањила штета из претходног периода.

"Влада Србије има веома јасан став, јасну стратегију и добру комуникацијау по том питању са канцеларијом и председником Републике Томиславом Николићем", рекао је Павићевић у интервјуу Танјугу.

Павићевић сматра да се у међународној заједници створила клима да дијалог треба подићи са техничког на виши политички ниво, што је и став Србије.

"Што се тиче самог наставка дијалога доста тога зависи од самог формата у ком ће бити настављен - став Србије је да дијалог треба подићи на виши политички ниво", рекао је Павићевић.

"Наставак дијалога зависиће од разговора Николића и Ештонове, а сусрет се очекује на маргинама заседања УН у Њујорку" додао је Павићевић.

Према његовим речима, Србија ће и даље инсистирати да се у дијалог укључе и УН и видећемо да ли ћемо у томе успети или не.

Он је поново указао на неопходност да се направи јасна стратегија на којој већ раде многа министарства, владина тела, кабинет председника Републике и експерти, јер се, како је нагласио, сада не смеју дозволити никакве грешке.

"Једноставно се мора дијалогу прићи стратешки - мора да постоји јасан план и свако ко ће водити преговоре било техничке, било политичке, на те преговоре ће ићи са јасно дефинисаном стратегијом", објаснио је Павићевић.

Према његовим речима, не могу се више дозволити ад хок решења, са којима се нажалост, раније пробало па су изазвала велике проблеме.

"Као последица тога Влада Србије покушава да на најбољи начин контрошле штету која је настала, као што је рецимо било са регионалним представљањем и чувеним питањем зведице и фусноте" рекао је Павићевић.

Он је навео и да је влада, после доста дугих консултација, нашла најбоље решење: "Да се штета која је настала баш због тог ад хок начина преговарања - минимизира".

Тиме је омогућено да Србија учествује на одређеним скуповима, да се не иде путем самоизолације, да се не трпи политичка и економска штета, а да се сачува "нешто што су наше црвене линије", прецизирао је шеф преговарачког тима.

Консензус, а не странчарење

Према његовим речима, у наставку дијалогу не сме бити странчарења, већ је неопходан консензус свих странака и делова друштва како би се заштитли национални интереси.

Напоменувши да су од постигнутих договора из техничког дијалога бивше владе остале неке отворене теме, он је рекао и да се ради на њиховој имплементацији.

Он је прецизирао да се ту ради о области телекомуникација и електричне енергије, и да су то теме које су доста комплексне.

"Да ли ће се наставити технички дијалог посебно само о тим темама или ће и то постати део великог политичког дијалога остаје да се види", рекао је Павићевић.

Међународна заједница врши притисак да сви претходно потписани споразуми буду имплементриани, рекао је он и додао да се приликом те имплементације мора водити рачуна да штета буде што мања.

"Били смо оптужени да не имплементирамо регионално представљање Косова - нашли смо решење и то је нестало са дневног реда", нагласио је Павићевић.

Он је указао и да је имплементације неких чисто технички договора попут катастра и матичних књига, обиман технички посао.

Према његовим речима, то је посао који води канцеларија за стручно оперативне послове у преговарачком процесу и то је посао који се у сарадњи са партнерима из ЕУ, и уз њихово финансирање у највећем делу приводи крају.

"Што се тиче имплементације већ договореног ту постоје још неки проблеми у области слободе кретања и интегрисане контроле админстративне линије", рекао је Павићевић.

Он је приметио и да су то доста осетљива политичка и безбедносна питања где Влада Србије, уз консултацију кабинета председника Републике и независних експерата покушава да нађе најбоље решења да би се договори имплементирали и штета била што мања.

"Сматрам да са таквим прилазом неке грешке можемо да смањимо -не да их исправимо, јер Влада Србије је преузела да имплементира све што је договорено", рекао је Павићевић.

Не може се правити дисконтинуитет

Павиећвић је навео да је то међународна обавеза и да треба врло јасно рећи да усмени договори у међународном праву имају исту тежину као и писани и да се не може правити дисконтинуитет и одрицати од оног што је договорио претходни шеф преговарачког тима.

"Може се пробати да се нека штета настала недостатком баш тог стратешког планирања отклони", рекао је Павићевић.

Према његовим речима, неки споразуми који су постигнути могу да имају непријатне импликације.

"Да пробам да употребим најблажу реч, али имате две могућности - једна је да се споразуми примењују и да се Србија држи својих међународно преузетих обавеза уз покушај да се штета начини што мањом и уз неке, што мању консеквенце", рекао је Павићевић.

Док је друга опција, према његовим речима, да се Србија одрекне свих споразума, да престане да извршава међународне обавезе што би затворило сва врата у арени међународне политике и где би се онда изгубила свака могућност да се брани интегритет и суверинет аутономне покрајине КИМ и становништво које тамо живи.

Павићевић је негирао информације да припада било којој политичкој странци истакавши да је државни службеник, а не политичар.

"Бавим се уско стручним пословима а ово јесу заиста стручни послови - имплементација споразума и наставак дијалога", рекао је он додавши да као државни службеник ради у најбољем интересу државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи