Читај ми!

Вучић: Датум почетка преговора на пролеће

Србија на пролеће очекује датум почетка преговора, рекао први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Након одласка председника Николића у Њујорк биће јасније у ком формату и на који начин ће се водити дијалог са Приштином, каже потпредседница Владе за евроинтеграције Сузана Грубјешић.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић очекује да ће Србија на пролеће, а најкасније до средине следеће године добити датум почетка преговора за прикључење ЕУ.

Вучић је рекао да није изненађујуће што овај датум Србија неће добити до Нове године.

"Реч је о томе да је претходна влада преузела обавезе које није ни покушала да имплементира и сада је нама то тежак задатак, треба да радимо нешто о чему уопште нисмо разговарали", рекао је Вучић новинарима у паузи Београдског безбедносног форума.

Он је навео да тај посао неће бити лак, али да Србија мора да га заврши.

"Ми смо посвећени и желимо да се прикључимо ЕУ и тај посао ћемо урадити", поручио је Вучић.

Када је реч о условима који се постављају пред Србију, а нису у вези са Косовом, Вучић је рекао да би сви који би упутили критике били потпуно у праву - и када је реч о борби против корупције, економији и другим питањима.

"Пред нама је велики посао који морамо да обавимо, да стварно напредујемо у делима, а не само на речима. Уверен сам да ћемо то у наредних шест месеци урадити", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да због истраге о могућим злоупотребама у "Галеници" нема проблема са Социјалистичком партијом Србије, јер политичке странке не воде истраге, него тужилаштво.

"На седницама Савета за националну безбедност више пута смо разговарали томе", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је навео да у случају "Галенике" постоје "одређене информације", али да постоје и у другим случајевима.

Он је изјавио да је "отворена истрага" поводом напада на Немачку амбасаду у фебруару 2008. године после митинга "Косово је Србија", преноси Танјуг. 

"Већ су покренути одређени поступци, али ми немамо проблем са тим. Да будем отворен истрага је отворена и свако ново сазнање је добро дошло", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара и додао да је Србија модерна земља и да је њен посао да штити страна представништва. 

Упитан о безбедносној ситуацији у Новом Пазару, Вучић је рекао да постоје безбедносни ризици и да ће надлежне службе предузети све неопходне мере.

Грубјешићева: Формат дијалога после Њујорка

Потпредседница Владе Србије за евроинтеграције Сузана Грубјешић изјавила је да Европска комисија, нажалост Србије, вероватно неће препоручити одређивање датума почетка преговора у децембру, а да је следећа шанса март, а услов за то наставак техничког дијалога са Приштином.

Грубјешићева је подсетила да је Влада Србије јуче именовала Дејана Павићевића за техничког преговарача, а да је Београд раније покренуо иницијативу да са Приштином отвори дијалог на највишем политичком нивоу.

"Након одласка председника Николића у Њујорк биће јасније у ком формату и на који начин ће се водити тај дијалог", рекла је Грубјешићева у изјави новинарима на маргинама Безбедносног форума.

Кад је реч о ЕУ, Грубјешићева је рекла да је "наша следећа шанса март, јун, па децембар наредне године" и додала да "ми желимо да датум за почетак преговора добијемо што пре".

"Морамо да радимо на два колосека. Политички – да решавамо проблеме у односу са Приштином, али ништа мање нису значајне ни наше унутрашње реформе које је нужно спровести", указала је Грубјешићева.

Грубјешићева је истакла да је обавеза политичара и у Бриселу и у Србији да сада – када подршка евроинтеграцијама опада и у ЕУ и у земљама кандидатима – воде искрену и отворену политику и да не мењају услове за приступање нових чланица.

"Влада Србије остаје привржена будућности у ЕУ и реформама и схвата да чланство у ЕУ није циљ сам по себи, већ логична последица стварне и суштинске реформе друштва", навела је Грубјешићева.

Потпредседница Владе рекла је да разуме јачање скептицизма у ЕУ према наставку проширења, али и истакла да се у Бриселу и европским престоницама не сме заборавити чињеница да је проширење било једна од ретких "успешних прича" ЕУ.

"Концепт проширења је претрпео замор и пре почетка кризе, а данас, у време када се преиспитују одлуке из прошлости, разумљив је скептицизам по питању новог проширења и страх да би нове чланице биле и ново финансијско оптерећење за ЕУ", рекла је Грубјешићева.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи