Читај ми!

Стефановић са колегама у Стразбуру

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, који је у Стразбуру разговарао с председавајућим кипарског парламента Јанакисом Омируом, захвалио је на трајној подршци Кипра у питањима од националног интереса за Србију. Стефановић се састао и са званичницима Италије и Луксембурга.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић састао се на маргинама конференције председника парламената Савета Европе у Стразбуру са колегама са Кипра, из Италије, Туниса и Луксембурга, договоривши наставак и унапређење сарадње у питањима од националног интереса.

Захваливши председавајућем кипарског парламента Јанакису Омируу на трајној подршци његове земље у питањима од националног интереса за Србију, Стефановић се нада да ће традиционално пријатељске односе у наредном периоду пратити и односи два парламента, посебно одговарајућих одбора.

Посебну пажњу је посветио сарадњи у Савету Европе и затражио подршку за окончање мониторинг процеса Парламентарне скупштине СЕ, а Омируа је позвао да посети Србију и предложио да ту посету прати посета одговарајућих представника кипарског парламента, саопштено је из Кабинета председника републичког парламента.

Подршка коју су Југославија и Србија пружали Кипру у тешким историјским тренуцима шездесетих и седамдесетих година прошлог века, посебно у време инвазије на Кипар, народ Кипра не заборавља и, према речима председника парламента Оумируа, пријатељство остворено у таквим приликама траје и трајаће посебно у времену у којем је Србија суочена са потешкоћама.

Кипарски званичник је обећао подршку Србији у Парламентарној скупштини Савета Европе, али је нагласио да ће Србија једнаку подршку имати и у Европској унији, посебно у време актуелног председавања том организацијом.

Председник кипарског парламента је прихватио позив да посети Србију, али је истоветан позив упутио и председнику Народне скупштине да посети Републику Кипар.

Стефановић са Финијем

Стефановић се, наведено је даље у саопштењу, на маргинама конференције у Стразбуру срео и са председником италијанске скупштине Ђанфранком Финијем, који му је честитао на избору на значајну дужност и подсетио да се ускоро очекује посета председника Србије Томислава Николића Риму.

Фини је констатовао да између Италије и Србије постоје традиционално присни односи и подсетио саговорника да је у протеклом периоду више пута посетио Србију.

Стефановић је захвалио на прихваћеној иницијативи за сусрет и оценио да ће посета нашег председника донети нову димензију односима две земље, приметивши да италијански парламент у многим аспектима парламентарног живота представља узор за српску скупштину.

Искуства италијанског парламента, према неговом мишљењу, послужила би нашем покушају да вратимо углед парламенту и снажније спроводимо контролну улогу, посебно према извршним властима.

Председник српског парламента је и приликом овог сусрета затражио подршку за окончање мониторинга, што је Фини прихватио без резерве, појаснивши свој став да без балканских земља, посебно Србије, Европска унија није комплетна.

Фини је иницирао и да српски парламент пошаље у Рим делегацију на нивоу генералног секретара и сарадника који би проучили административне процедуре и технике у раду парламента што, како сматра, у многоме олакшава парламентарцима да контролишу извршну власт.

Упутио је и позив Стефановићу да посети Италију, што је председник скупштине са задовољством прихватио.

Када је у питању ситуација на Косову и Метохији, Фини је, интересујући се за тренутно стање, прокоментарисао да само име којим је назвао тај простор одражава његов став према том проблему.

Стефановић је обавестио италијанског колегу да постоји реална опасност да, уколико међународна јавност, посебно европска остане нема на сталне провокације, нападе, па и убиства која се дешавају да би застрашили неалбанско становинштво, садашњи инциденти прерасту у нови егзодус са Косова и Метохије.

Сусрет са званичиком Туниса

Председник Скупштине Србије је у разговору са председавајућим привремене скупштине Туниса Мустафом Бен Јафаром договорио, такође, да се парламентарни контакти две пријатељске земље интензивирају по усвајању новог туниског устава и избора који ће потом уследити.

Бен Јафар је приметио да постоји сличност у међународном положају Србије и Туниса, јер се Србија бори за место у породици европских нација које јој припада, док се Тунис бори за позицију демократске земље после револуције у тој земљи која би поново, после арапског пролећа, требало да покаже пут у демократију осталим земљама које пролазе кроз сличне промене.

У разговору са председником парламента Луксембурга Лореном Мосаром је добијена подршка за окончање процеса мониторинга у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Стефановић је посебно нагласио улогу Луксембурга у Европској унији, као једне од земаља оснивача са огромним искуством у европским пословима, а од Мосара је добио уверавања да Луксембург жели да интензивира сарадњу са Србијом.

У оквиру те сарадње договорене су међусобне посете одговарајућих парламентарних делегација - Мосар је предложио да се у најкраћем року приступи усаглашавању термина за посету председника Народне скупштине Луксембургу.

Стефановић ће, према најави, данас у Стразбуру наставити билатералне активности сусретима са председницима парламената Турске, Шведске, Велике Британије, Марока, Шпаније, Босне и Херцеговине и Швајцарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи