Читај ми!

Посланици о избору вицегувернера

Скупштина Србије завршила расправу о предлогу избора вицегувернера НБС и Савета Државне ревизорске институције. Избор вицегуверенера НБС у парламенту никако не умањује независност и самосталност централне банке, оценила Jоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије.

16.35 - Пошто Влада није доставила мишљење о поједним амандманима на финансијске законе, распарава ће се наставити сутра у 10 часова.

14.08 - У парламенту одређена пауза до 15.30. После паузе почиње расправа о амандманима на пакет финансијских закона.

12.50 - Уверен сам да ће чланови Савета гувернера бити врло брзо изабрани и да ће НБС на тај начин бити до краја конституисан, рекао шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић.

12.30 - Полемика гувернера Јоргованке Табаковић и посланика ЛДП-а Бојана Ђурића о начину на који је измењен Закон о НБС. 

11.30 - Гувернер НБС Јоргованка Табаковић образложила предлог о избору вицегувернера НБС.

Посланици Скупштине Србије окончали су расправу о избору вицегувернера Народне банке Србије. Расправа о амандманима на сет финансијских закона почеће сутра у 10 часова.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поручила је да је напредније решење то што вицегувернере НБС бира Скупштина Србије, а не гувернер, као и да то никако не умањује независност и самосталност централне банке.

Предлажући у републичком парламенту за вицегувернере Ану Глигоријевић, Диану Драгутиновић и Веселина Пјешчића, Табаковићева је нагласила да је финасијска и институционална независност НБС задржана, као и она која се тиче функционалне независности у смислу избора циљева, али и мера и инструмената за остваривање тих циљева.

Како је објаснила, вицегувернери се бирају на начин како је 2010. године предлагао тадашњи шеф мисије ММФ-а у Србији Алберт Јегер.

"Али не зато што је он то предлагао већ зато што је логично да члан Извршног одбора, чији је председавајући гувернер, има једнаку снагу да гласа о одређеним одлукама као и сам гувернер, који се, такође, бира у Скупштини Србије", објаснила је Табаковићева.

Табаковићева је истакла да се највећа могућа независност у одлучивању постиже снагом избора и доношењем одлука, независно од тога ко вас плаћа.

"У том смислу, сматрам да је напредније решење да вицегувернера бира парламент на предлог гувернера, а не гувернер", нагласила је Табаковићева.

Најавила је да ће се директор Управе за надзор бирати касније, односно када буде изабран нови савет централне банке и када ти нови органи буду усвојили измене Статута НБС, који ће бити потврђен у Скупштини.

Полемика Табаковићеве и Ђурића

"Сви који кажу да је то умањење независности НБС морају да имају на уму да се самосталност централне банке која је Уставном дефинисана не може намерно замењивати наводном независношћу од законодавног органа, Скупштине, који је једини надзорни орган НБС", истакла је Табаковићева.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић критиковао је гувернера Јоргованку Табаковић, рекавши да је олако прешла преко начина на који је измењен Закон о НБС, као и да то што крикикује рад претходног руководства банке баца сенку на њене кандидате за вицегувенера, будући да су они тада радили у НБС.

Ђурић је навео да нико не спори њихово образовање и стручност и да су њихове биографије импресивне, али да највећу сенку на њихов будући рад праве политичари и странке.

Табаковићева је у дебати, између осталог, рекла да ниједну критику на рад НБС неће сматрати ударом на самосталност централне банке и да ће централна банака радити у интересу тржишта, а не било које интересне групе.

Ђурић је упитао Табаковићеву да ли ће бити кандидат за потпредседницу СНС-а, а она је одговорила да је своју политичку функцију замрзла. "И још, ако вам се не свиђа то што имам плаве очи, ви онда стварно имате проблема са укусом", рекла је Табаковићева.

Говорећи о предложеним кандидатима за вицегувернере, Табаковићева је навела да сви дуго раде у НБС и да се одлучила да баш њих предложи због образовања, али и људске особине да знају да окупе најбољи тим и да од својих сарадника извуку најбоље у њима.

Табаковићева је, између осталог, за Диану Драгутиновић, иначе бившу министарку финасија, рекла да је одана струци и да је у парламенту била отворена за примедбе.

Осврнувши се на избор Савета Државне ревизорске комисије, Бојан Ђурић је оценио да није коректно да државни ревизор Радослав Сретеновић неколико дана пред процедуру његовог реизбора инсистира на томе или дозвољава да буде коришћен за оптужбе против бивше власти о томе како је варано на буџету и како је јавни дуг погрешно приказан.

Најављујући подршку кандидатима за Савет ДРИ, посланици ДСС-а истакли су да није све било идеално у раду те институције, али да од ње у наредном периоду очекују да се бави не само утврђивањем правилности и законитости, већ и тиме да ли политике министарстава, које се финансирају из државних средстава, дају резултат.

Изменама Закона о НБС, које су усвојене 4. августа на почетку мандата нове владе, утврђено је да вицегувернере бира Скупштина Србије на предлог гувернера, и то у року од 90 дана од ступања на снагу закона.

Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава предложио је Радослава Сретеновића за председника Савета ДРИ, за потпредседника Савета Бојану Митровић, а за чланове Наталију Ћатовић, Гордану Тишму и Мирослава Митровића.

У дану кад су се у пленарној сали први пут бирали вицегувернери у Скупштини Србије сниман је филм – али о политичким превирањима у Италији крајем седамдесетих година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи