Читај ми!

Стефановић са колегама из Савета Европе

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић састао се у Стразбуру, где борави на скупу председника парламената, с више колега из чланица Савета Европе. Стефановић разговарао са председницима парламената Норвешке, Немачке, Русије и Црне Горе.

На маргинама Европске конференције председника парламената у Стразбуру, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић разговарао је са представницма парламената Норвешке, Немачке, Русије и Црне Горе, саопштено је из скупштине Србије.

Стефановић се у сусрету са председником норвешког парламента Даг Терије Андерсеном, захвалио на помоћи Норвешке у програмима који су се једним делом односили на помоћ процесима неопходним за придруживање Европској унији.

Стефановић је обавестио Андерсена о актуелним процесима које сматра важним у раду новог сазива српског парламента и нагласио потребу за ближом сарадњом парламената Норвешке и Србије.

Према његовим речима, те новине се пре свега односе на владавину права, вршење контролне улоге парламента према извршној власти, реформу правосуђа и медијске слободе.

Председник норвешког парламента констатовао је да постоји велики интерес норвешких парламентараца за Србију, а по његовом мишљењу, парламентарна пракса из рада норвшког парламента делом је примењива и у српском парламенту.

Током састанка Стефановића и председавајућег немачког Бундестага Норберта Ламберта "у отвореном разговору изражен је обострани интерес за проширење оквира билатералне сарадње два парламента".

Заједнички је оцењено да би за скупштину Србије било значајно да се сарадња парламената продуби, "као и да се већа пажња посвети онима који су учествовали или учествују у програмима едукације које организује Бундестаг и фондација "Конрад Аденауер" која је у Србији веома активна.

На састанку је покренута и иницијатива за међусобне посете парламентарних делегација, али и председавајућег Бундестага Србији, наводи се у саопштењу.

Наставак сарадње са Русијом 

Стефановић је разговарао и са потпредседником државне думе Руске Федерације Иваном Мељниковим који је истакао да је у руском парламенту формирана посланичка група пријатељства са Србијом.

Мељников је изразио наду да ће се наставити сарадња парламената како на нивоу влада, тако и на нивоу парламената, наводи се у саопштењу.

Стефановић је обавестио саговорника да ће ускоро у српском парламенту бити формирана група пријатељства са Русијом и изразио наду да ће одбори два парламента имати блиске контакте у будућности.

По питању Косова, председник скупштине Србије нагласио је да неће бити промене политике, али је изразио забринутост за Србе који живе јужно од Ибра.

Србија има добру вољу за дијалог који би требало да има позитивне последице на животе и егзистенцију Срба који живе на КиМ, рекао је Стефановић и изразио забринутост због велике незапослености што положај Срба чини још горим.

Стефановић и председавајући црногорског парламента Ранко Кривокапић разменили су искуства у вези са радом парламената, као и могућностима да се одређене одлуке доносе консензусом.

При томе је наглашено "да Црна Гора има позитивне резултате у том смислу и да је рад парламента и у процесу европских интеграција у Бриселу оцењен као значајан".

Председници српског и црногорског парламента сложили су се да сарадња парламената може бити и значајнија и боља, а постигнут је и начелни договор о међусобној подршци при доношењу одлука о преласку из мониторинг процедуре Парламентарне скупштине Савета Европе, додаје се у саопштењу.

Стефановић ће сутра разговарати и са колегама из Турске, Шведске, Шпаније, Швајцарске, Велике Британије и Босне и Херцеговине, наводи се у саопштењу скупштине Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи