Читај ми!

Посланичка питања

Како решити проблеме са надлежностима Војводине, одлазак младих, пре свега лекара у иностранство, покретање ратне војне штете из Другог светског рата, нека су од питања која су највише интересовала посланике Скупштине Србије.

Посланици Скупштине Србије су као сваког уторка и четвртака искористили право да представницима власти постављају питања и траже информације. 

Посланица Либерално демократске партије Јудита Поповић упитала је Владу шта намерава да предузме како би се решили проблеми настали након што је Уставни суд Србије неке надлежности Војводине прогласио неуставним и да ли се размишља о томе да се направи политички консензус да се промени Устав Србије.

Поповићева је оценила да је проглашавање неуставности појединих одредаба Закона о утврђивању надлежности Војводине једна у низу одлука погрешне политике Србије према Војводини.

Та погрешна политка, како каже, резултирала је константним економским падом у Војдводини, који не може да користи ни Србији, а доласком сваке нове власти само се погоршава однос централне власти према Војводини.

У чему се састоји то што угрожава Србију, да ли је угрожавају бебе, породиље и права социјална политика коју би Покрајина водила да има надлежности? Да ли се угрожава државност Србије уколико Војводина води аграрну политику и при томе је креира, а не трпи само последице погрешне аграрне политике, упитала је Поповићева у делу седнице када посланици као и сваког уторка и четвртка траже информације од представника власти.

Демократе су покренуле питање одласка младих, пре свега лекара у иностранство, а посебно у Немачку и упитали Владу Србије и Министарство здравља шта намеравају да предузму.

Посланик ДС-а Душан Милосављевић каже да у Нишу више од 500 лекара, а у Београду више од 2.000 чека на посао, док немачке агенције и скаути по Србији траже лекаре и нуде има посао у Немачкој.

"Залажем се да најбољи лекари лече грађане Србије, а не грађане Немачке и Аустрије. Србија је доста уложила у њихово образовање и држава мора да нађе начин да им обезбеди посао, и да се заустави одлазак младих лекара у иностранство", рекао је Милосављевић.

Посланици су покренули и питања из историје Србије, како блаканских ратова, тако и Другог светског рата.

Тако је посланик ДСС Марко Јакшић указао да се у октобру обележава 100 година од почетка балканских ратова и позвао руководство парламента да организује обележавање тог, како је рекао, блиставог дела српске историје.

"Током целе 2012. године гледамо мук у Србији, која изгледа не жели да обележи значајан датум српске историје. Милсим да највећи број посланика сматра да су балкански ратови били ослободилачки и надам се да ће Скупштина да облежи тај датум", рекао је Јакшић.

Јакшић је замолио председседника парламента Небојшу Стефановића да у наредном периоду организује месечне састанке са представницима косовских Срба како би га они непосредно упознали са проблемима.

Посланик СПО Мирко Чикириз покренуо је питање ратне војне штете из Другог светског рата и упитао када ће то бити до краја решено и шта је до сада урадила Комисија која је основана 2008. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи