Читај ми!

Север Косова - прва тема дијалога

Решење проблема на северу Косова вероватно ће бити једна од првих тема наставка дијалога Београда и Приштине, каже потпредседник косовске владе Слободан Петровић, и додаје да се због тога дијалог подиже на највиши политички ниво.

Потпредседник косовске владе Слободан Петровић сматра да ће север Косова можда бити једна од првих тема предстојећег дијалога Београда и Приштине, и истакао да је неопходно да у проналажење проблема буду укључени и грађани.

Петровић је рекао да се решење за север мора пронаћи тако што ће у центру пажње бити грађани и да се мора уважити реалност на терену ма коме она одговарала или не, подсетивши да тренутно нема ниједног јасно изнетог концепта за решење питања севера Косова.

"Ахтисаријев план је једино што за сада постоји на папиру и ми користимо све његове предности да кроз институције побољшамо положај српске заједнице", рекао је Петровић гостујући у програму радија "Контакт плус" у Косовској Митровици.

Петровић је рекао да за сада нема позива Србима укљученим у косовске институције да буду део будућег преговарачког процеса, а како је рекао, вероватно зато што још нису утврђени детаљи.

"Дијалог ће попримити виши политички ниво, што јесте добро, али је неопходно да када се буде разговарало о проблемима на терену у то буду укључени и људи који знају ситуацију на терену и који уосталом трпе последице тих договора", оценио је Петровић.

Он је поновио да су разговори једини начин да се проблеми реше и да је због тога подржавао дијалог и тражио имплементацију договореног.

"Сада сматрамо да је крајње време да у решавању проблема учествују они најзаинтересованији, они којих се ти проблеми и тичу", рекао је Петровић истичући да је наставак дијалога један од највећих приоритета косовске владе.

"Против политизације дијалога"

Петровић је оценио да је наставак дијалога и међу приоритетима Брисела и Вашингтона и да сматра да не треба превише политизовати овај процес за који је рекао да је значајан не само за људе на Косову већ и за цео регион.

Говорећи о плану косовске владе за север, он је истакао да је тај план оперативно већ резултирао отварањем Административне канцеларије за северну Митровицу што је, како сматра, добра основа за економски развој севера и успостављање владавине права у овом делу Косова.

Дубоко смо опредељени да ниједним потезом не угрозимо стабилност на северу Косова и да конкретним мерама и радом на терену побољшамо живот грађана на северу који је свакако јако тежак, рекао је Петровић.

Петровић је навео да је реализација плана за север Косова у току, да охрабрују први резултати, иако је постојао и још увек постоји отпор појединих грађана на северу, али да се Канцеларија у Митровици препознаје као место које већ решава поједине проблеме грађана.

"И поред упорне кампање појединаца који желе да направе проблем, пре свега грађанима, то је процес који се не може спровести преко ноћи и зато морамо дуго и упорно да радимо. Сигурно ће се све решавати у позитивном смеру, нарочито охрабрује чињеница да је за овај процес комплетна међународна заједница на Косову дала подршку", рекао је потпредседник косовске владе.

Петровић је оценио да процеси који су у току на сверу Косова имају за циљ бољи и сигурнији живот грађана северног дела Митровице и да је то разлог зашто се иде у правцу формирања општине северна Митровица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи