Читај ми!

Смена директора у Нишу

Нишки парламент сменио 24 директора градских предузећа и на њихово место поставио вршиоце дужности. Опозиција указује да су поједини директори смењени иако им није истекао мандат. Из владајуће већине одговарају - директори су политички дошли на та места, политички и одлазе.

Одборници Скупштине града Ниша сменили су директоре у јавним предузећима и установама и на њихова места именовали вршиоце дужности. У јавним предузећима и установама смењена су 24 директора и постављено исто толико вршилаца дужности.

Владајућа већина (СНС, УРС, СПС-ПУПС-ЈС) сменила је директоре које је својевремено поставила претходна власт Демократске странке, која је сада опозиција у градском парламенту.

Одборници опозиције (ДС и ЛДП) указали су да се поједини директори смењују иако им није истекао мандат, а одборници већине (СНС, УРС, СПС-ПУПС-ЈС) да су директори који се смењу "политички дошли на та места, па ће политички и отићи".

Једном броју директора из ДС-а замерено је неконтролисано запошљавање нових радника, док је опозиција навела да су нови кандидати предложени а да нису, осим једног, приложили потребну документацију.

Предлоге за вршиоце дужности прочитали су шефови одборничких група владајуће већине као кандидате својих странака, што је опозиција искористила да укаже да није испоштовано изборно обећање владајуће већине о департизацији.

Владајућа већина најавила је да ће у наредном периоду расписивати конкурсе за избор директора, а опозиција је приметила да приликом расправе и гласања о новим в.д. није било представника извршне власти (градоначелника и чланова Градског већа).

Иначе, на данашњој седници није се појавио ниједан од сада већ смењених директора, а известиоци су били начелници Управа. Предраг Јеленковић, шеф одборничке групе ЛДП-а, каже да се коалициона власт договорила како да им не дозволи прилаз скупштинској сали како би дали извештај.

Славиша Динић, шеф одборничке групе ДС-а, каже да су на директорска места дошли кадрови не из тих предузећа, већ из других установа, са сумњивим биографијама, без доказа да ли су осуђивани или не.

Председник Скупштине града Ниша Миле Илић сматра да је могло да се сачека да директорима за месец-два истекну мандати, а да они који су чинили грешке буду разрешени.

Нови директори биће вршиоци дужности шест месеци, када ће, бити расписан јавни конкурс. То што ће стари са тих места отићи пре истека мандата, позиција не види као проблем, иако су заменика градоначелника Ниша Љубивоја Славковића, како сам тврди, демократе пре десетак година пре истека мандата, склониле са руководећег места.

После девет година судског спора успео је да од града и Топлане наплати одшету.

"Не ради се ни о каквој чистки. Ценићемо програм, али оно што ће бити мерљиво, јер за шест месеци и не може много тога да се уради", наводи Славковић и додаје да ће се видети да ли је неко за менаџера или не.

Најмлађи директор јавног предузећа у Нишу има 29 година, најстарији 71. Предлогом СНС, Народно позориште у Нишу поново ће, после много година, водити Београђанин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи