Читај ми!

Прво обраћање Јеремића

Генерална скупштина УН треба да буде морални и политички гарант поштовања мировних споразума који постигну завађене стране, рекао Вук Јеремић у првом обраћању као председник тог тела.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић предложио је, у свом првом обраћању Генералној скупштини у својству председника, да то тело буде морални и политички гарант поштовања мировних споразума који постигну завађене стране.

Јеремић се залаже за јачање улоге Генералне скупштине на политичком и економском плану, као и за јачање сарадње с другим органима УН, посебно са Саветом безбедности.

Председник ГС УН је истакао да су УН кључна адреса за решавање растућих изазова са којима се суочава човечанство.

"Стојећи пред највећом светском скупштином, заричем се да ћу у доброј вери служити вредностима и циљевима УН и да ћу вршити дужност на праведан и фер начин, поштујући једнакост свих суверених држава чланица", поручио је Јеремић.

Према његовим речима, тешко је замислити свет у коме је без УН могуће остварити мир, прогрес и достојанство. Као главну тему српског председавања, Јеремић је навео "решавање спорова и сукоба посредовањем и другим мирним средствима".

Међу кључним приоритетима Јеремић је навео испуњавање Миленијумских циљева, идентификовање и спровођење циљева одрживог развоја, снажнију улогу ГС УН у решавању светске економске кризе и њених социјалних последица, активнији процес разоружања, као и борбу против тероризма и снажење мировних мисија УН.

Јеремић је рекао да намерава да у вршењу своје функције, као и његови претходници, сарађује са невладиним организацијама, али и да додатно отвори Генералну скупштину према институтима и међународним академским центрима.

"Након скоро 800 година након доношења Велике повеље о слободама, многи људи широм света још увек не уживају нека од основних права поменутих у том документу - права које штите појединце, истовремено омогућавајући сувереним државама да се развијају самостално у миру и безбедности", указао је председник ГС УН.

Према Јеремићевим речима, управо из тог разлога стриктно поштовање међународног права и подршка изградњи правних држава треба да буде једна од најважнијих тема на 67. заседању ГС УН.

Јеремић цитирао Андрића

У говору, који су пратили шефови делегација свих држава чланица УН, Јеремић је цитирао мисао Иве Андрића да се не треба плашити људи, већ оног нељудског у њима.

"Обуздавање нељудског у људима, кроз процес кроћења најнижих страсти човека, одувек је представљао кључни изазов за сваког праведног законодавца. Овај мотив је у корену сваког устава, уговора и прописа који су допринели напретку човечанства", рекао је Јеремић, истакавши да је овакво размишљање и у темељу Повеље УН.

"Циљ тог документа је да предупреди прибегавање рату у опхођењу међу државама и решавању спорова између њих", додао је председник ГС УН.

Јеремић је у завршној напомени цитирао и Дага Хамаршелда, чувеног шведског дипломату и бившег Генералног секретара УН, који је на данашњи дан пре 51 годину трагично окончао живот у авионској несрећи.

"Никад немојте мерити висину планине, пре него што стигнете на њен врх. Тада ћете видети да и није била толико висока. Не спуштајте поглед ка земљи пре него што начините корак - само онај који гледа ка хоризинту ће наћи прави пут. И никада, никада, да би избегли непријатности и сачували мир у кући, не одустајте од својих погледа и убеђења", закључио је Јеремић Хамаршелдовим цитатом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи