Читај ми!

Мићуновић: Разбијање ДС-а неодговорно

Од Главног одбора ДС-а 8. септембра очекује се расплет кризе која у странци траје од мајских избора. Председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић рекао у емисији "Око 11" да су сукоби лични, а не програмски и да мисли да цепање странке не би било добро решење.

Политички савет Демократске странке имао је у четвртак седницу чије препоруке би требало да усвоји Председништво на састанку уочи Главног одбора. Апел Политичког савета ДС-а јесте да се расправа која се тиче странке обавља у Председништву и на Главном одбору, а не преко медија.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око 11"

"Све се мора одиграти по процедури, групе које нису званични органи странке не могу доносити одлуке. Не може нико одређивати, нити се договарати ко ће бити смењен. ДС носи име демократска и мора да носи демократију у својим редовима", рекао је Мићуновић и додао да се све мора одвијати кроз дебату, а да се персонална питања решавају на Скупштини странке.

Персонална питања су главна тема и написа у медијима који су преносили изјаве функционера који се залажу да изборна скупштина буде што пре и да буду одржани избори на свим нивовима у странци.

"Није добро што се то писало по медијима. На Главном одбору ће председник странке поднети извештај о раду и о том извештају се гласа. Одбацивање извештаја повлачило би и питање поверења председнику", нагласио је Мићуновић.

Драгољуб Мићуновић оценио је да су нека питања наметнута. "Не знам како је централно питање постало то хоће ли Борис Тадић поднети оставку? Он то може или не мора да уради, али постављам питање који је то председник странке поднео оставку после пораза на изборима. Нису ни Милошевић, ни Коштуница, то није аутоматизам", рекао је председник Политичког савета ДС-а.

Поводом спекулација у медијима да решење кризе у ДС-у може бити тројно преседништво или предаја функције председника Драгану Ђиласу, Мићуновић је рекао да то није била тема расправе на седници Политичког савета.

"Ми смо рекли да нас то не занима. Има права свако да изнесе своје идеје и да се дружи са ким хоће, али одлуке се предлажу и доносе само на Председништву," објаснио је Мићуновић.

На питање да ли очекује цепање странке, Мићуновић је одговорио да то не искључује.

"То је увек могуће, људи имају одређене личне амбиције и не морају интерес странке да ставе испред својих личних интереса. Али то није најсрећније решење. Ако би се Демократска странка одвојила на основу различитих програма, то би имало смисла, није срећно, али дешава се свим партијама. Али ако није то, већ нека лична амбиција, то је питање другог карактера", рекао је Мићуновић.

"Србија мора да има јаку опозицију"

Драгољуб Мићуновић је рекао да је разговарао са готово свим члановима врха странке и оцењује да сви желе да странка буде јака и да функционише.

"Ово је важан тренутак јер Србија мора да има једну јаку, опозициону странку и то не било коју већ ону која има међународну репутацију и њено разбијање би било неодговорно", проценио је Мићуновић.

Поводом примедби да се ДС више бави унутрашњим проблемима него што наступа као јака опозиција, Мићуновић тврди да то није тачно и да је странка реаговала на сваку меру која је угрожавала демократска правила. Председник Политичког савета ДС-а сматра да је странка изборе изгубила зато што су грађани желели промене.

"Данас имате толико влада у Европи које су пале. Демократска странка је изгубила са око 2, 3 одсто, што је фантастичан резултат уз кризу и друге тешкоће. Мислим да је ДС имао програм који је морао акценат да стави на солидарност, сиромашне слојеве, да се обрати средњој класи која је деградацијом дошла у понижавајући положај. Ми смо их ставили у други план, а акценат је био на малим привредницима и страним инвестицијама, али ово нисмо смели да пропустимо", оценио је Драгољуб Мићуновић.

Мићуновић инсистира да странка мора да расправља о свом програму и наводи разлоге због којих је и ДС изгубио програмску конзистентност.

"Једно је утицај новца и тајкуна који, финансирајући одређене странке, траже и уступке и тако странке почну да губе од конзистентности. Друго су коалиције. Ви у њима правите компромисе због којих губите физиономију. ДС треба да направи социјалдемократски програм који ће подразумевати правду, социјалну једнакост, поштовање закона, ранвоправност и слободу за све", објаснио је Мићуновић.

На питање шта би као породични пријатељ Бориса Тадића њему поручио уочи Главног одбора, Мићуновић одговара да би му сада рекао "да се бори јер смо као друштво тек пред правом борбом."

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару