Читај ми!

Стефановић са Мекфарлајном

Неће бити промена у ставу Србије према преузетим обавезама, проистеклим из досадашњих преговора Београда и Приштине, поручио председник Скупштине Србије Небојша Стефановић у разговору са замеником амбасадора Велике Британије у Србији Дејвидом Мекфарлајном.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је у разговору са замеником амбасадора Велике Британије у Србији Дејвидом Мекфарлајном да неће бити промена у ставу Србије према преузетим обавезама, проистеклим из досадашњих преговора Београда и Приштине, саопштено је из Кабинета председника парламента.

У саопштењу је прецизирано да је госта из Британије посебно интересовала најава председника скупштине да ће, у оквиру својих надлежности, инсистирати на потпуној отворености и консензусу када су у питању Косово и Метохија.

Стефановић је подсетио да се позиција Србије у преговорима са Приштином заснивала на Резолуцији 1244 СБ УН и да ће тако бити и у будуће, али и појаснио да да је у протеклом периоду по многим, па и поводом тог питања, парламент имао малу улогу.

"У наредном периоду инсистираће се на пуној обавештености о току преговора и о томе шта је договорено, као и о нивоу, циљевима и распореду самих преговора", наводи се у саопштењу.

На састанку у Дому Народне скупштине било је речи и о групама британско-српског пријатељства, а заменик амбасадора Велике Британије нагласио је да су оне постојале у оба парламента, као и важност њихових улога у сарадњи највишних законодавних институција двеју земаља и предложио да се после формирања такве групе у новом сазиву Скупштине Србије та сарадња продуби на контакте експерата и размену њихових искустава.

Мекфарлајн је честитао председнику Стефановићу на избору и изразио наду да ће се сарадња два парламента, српског и британског, али и сарадња амбасаде Велике Британије са скупштином наставити и продубити.

Наглашена је и посебна улога Весминстерске фондације за демократију у даљим активностима на преношењу искустава домаћим парламентацима, посебно када се ради о контроли рада владе од стране парламента.

Стефановић је нагласио да ће у наредном периоду инсистирати на даљем отварању парламента према јавности, што се посебно односи на рад одбора који ће, такође, имати значајнију улогу у контроли извршне власти.

Он је рекао и да ће инсистирати на равноправности у раду парламента, не само када су у питању представници мањина, већ и када је у питању опозиција.

"Стефановић сматра да би улога парламента требало да буде проширена на давања подстрека економској сарадњи у међународним оквирима, у капацитету Народне скупштине", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи