Подршка Кипра евроинтеграцијама Србије

Кипар ће током председавања Саветом ЕУ уложити све напоре да промовише европску перспективу Србије, поручила кипарска министарка спољних послова Ерато Козаку Маркулис у разговору са шефом српске дипломатије Иваном Мркићем.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић борави у једнодневној посети Кипру, првој званичној посети некој земљи од ступања на дужност шефа дипломатије.

Мркић и министарка спољних послова Кипра Ерато Козаку Маркулис сагласни су у оцени да су односи две државе одлични и потврдили узајамну подршку територијалном интегритету, као и подршку Кипра евроинтеграцијама Србије.

Маркулис се захвалила на подршци коју Србија изражава када је реч о територијалном интегритету и суверенитету Кипра и нагласила да и њена земља снажно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

"Када сам допутовао на Кипар и изашао из авиона имао сам утисак да сам дошао кући. Оно што увек карактерише наше разговоре је пријатељство, сличност ако не и идентичност ставова о свим питањима од обостраног значаја", рекао је Мркић.

"Током председавања Саветом ЕУ, Кипар ће уложити све напоре да промовише европску перспективу Србије. Надамо се да ће до краја кипарског председавања Србија моћи да добије датум за почетак преговора о чланству. То је изазов, али И достижан циљ ", поручила је шеф дипломатије Кипра Ерато Маркулис.

Да би се то остварио, додаје Маркулис, потребно је испунити критеријуме које је Брисел поставио у децембру, укључујући и оне које се тичу дијалога Београда и Приштине.

Србија ће, како је истакао Мркић, снажно наставити са корацима ка ЕУ.

"Очекујемо да ти наши кораци буду признати И процењени на одговарајући начин", истакао је шеф српске дипломатије.

Говорећи о Косову, Маркулис је поновила да национални став Кипра, као државе која не признаје једнострано проглашену независност Косова, остаје непромењен.

"Али као председавајући Европском унијом, Кипар ће имати избалансиран приступ узимајући у обзир ставове свих држава чланица - и оних које су признале Косово и оних које то нису", рекла је министарка спољних послова Кипра.

Мркић и Маркулис разговарали су и о ситуацији у Египту и Сирији, а Маркулис је истакла да се војна интервенција у Сирији мора на сваки начин избећи, а политичко решење наћи на бази плана бившег специјалног изасланика УН Кофија Анана и закључака са недавно одржане конференције у Женеви.

Иван Мркић састаће се и са председником Кипра Димитросом Христофијасом.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи