Читај ми!

Јоргованка Табаковић нови гувернер НБС

Скупштина Србије изабрала Јоргованку Табаковић за гувернера НБС, са 131 гласом "за". Јоргованка Табаковић је несумњиво стручна, али је спорна њена страначка припадност владајућој странци, оценила опозиција током расправе. У владајућој коалицији кажу да ће Табаковићева бити независна и више него што је закон на то обавезује.

16.42 - Скупштина изабрала Јоргованку Табаковић за гувернера са 131 гласом "за", "против" је било 34 посланика, један није гласао од 166 присутних посланика. 

16.37 - Завршена расправа о избору гувернера. 

16.25 - Настављена седница Скупштине Србије.   

14.55 - Одређена пауза у трајању од сат времена. 

12.05 - Јоргованка Табаковић најавила да ће, уколико буде изабрана на функцију гувернера, замрзнути своју страначку функцију, и додала да ће бити независна у раду.

11.40 - Лоше је што на чело НБС долази политички функционер, оцењује опозиција. Јоргованка Табаковић ће бити независна у свом раду, одговарају из владајуће коалиције.

10.12 - Почела седница Скупштине Србије на којој се расправља о избору Јоргованке Табаковић за гувернера НБС.

Посланици Скупштине Србије су после вишечасовне расправе изабрали Јоргованку Табаковић за новог гувернера Народне банке Србије, коју је предложио председник Србије Томислав Николић. 

За избор Јоргованке Табаковић гласао је 131 посланик, против су била 34, уздржаних није било, један посланик није гласао од 166 присутних. 

Представници опозиције истакли су у расправи да је лоше што на чело централне банке долази особа која има политичку биографију.

Опозиција је замерила што Табаковићева није била у сали да посланицима изложи програм и оценила да о будућем гувернеру не би требало да се гласа само на основу приложене биографије. 

Посланица Демократске странке у Скупштини Нада Колунџија рекла је да је постављање другог човека партије на власти за гувернера очигледан доказ да од деполитизације неће бити ништа, већ да постоји воља владајуће већине да успостави партијску државу.

Нада Колунџија је запитала да ли је Табаковићева свесна каква опасна полуга у рукама извршне власти може бити и каква може бити њена одговорност за последице које тако могу настати.

"Остаје да се надамо да сви наши страхови нису оправдани, али наше искуство показује да наши страхови нису довољно велики колико је опасност од оваквих потеза велика", рекла је Колунџија.

Потпредседник ДС-а Душан Петровић оценио је као "лош почетак" то што Јоргованка Табаковић није образложила циљеве и план рада централне банке.

ДСС је најавио неће подржати Табаковићеву, јер та странка гласала ни за избор нове владе. Представник ДСС-а у Скупштини Мирослав Петковић оценио је да ће Јоргованка Табаковић бити само продужена рука владе.

Осим о биографији, како је навео, посланици нису имали прилику да чују ништа о програму и циљевима будућег гувернера и оценио да у расправи не очекује одговоре њених страначких колега, већ гувернера који ће водити независну институцију.

Посланик ЛДП-а Жарко Кораћ рекао је да први пут од 2000. на место гувернера долази функционер неке политичке странке.

Кораћ је истакао да нема ништа лично против Јоргованке Табаковић, која је, према његовим речима, уљудна и пристојна, има економска знања, те да се примедбе не односе на њу као појединца, већ на принцип избора политичких функционера за гувернера. "По тој логици сви председници странака могу да дају оставку и кажу да су неполитичке личности, иако су до јуче били политички активни", навео је Кораћ.

Мирко Чикириз, представник посланичке групе СПО-ДХСС, рекао је да је владајућа већина Јоргованки Табаковић у припреми за њено изгласавање за будућег гувернера "несвесно ставила омчу око врата".

"У политичком притиску на Дејана Шошкића чули смо да је он крив за све и свашта, што значи да ће и нови гувернер бити одговоран за све и свашта, а то свакако неће, јер није толика одговорност била ни на старом", нагласио је Чикириз. СПО и ДХСС, како је навео, неће гласати за Табаковићеву.

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор најавио је да та странка неће подржати Јоргованку Табаковић за гувернера, јер сматра да није добро да на ту функцију буде именован један страначки функционер.

Пастор је рекао да СВМ не сумња у стручне квалитете Јоргованке Табковић, али наводи да је њен избор последица измена закона о НБС од којих ће, како је уверен, Србија имати штету. "Уверени смо да ће тај закон успорити европски пут Србије", рекао је Пастор.

Подршка Јоргованки Табаковић 

Представници владајуће коалиције одбацују критике опозиције да Јоргованка Табаковић неће бити независна у свом раду.

Председник Скупштине Небојша Стефановић уверен је да ће Јоргованка Табаковић бити успешна као гувернер, јер је одличан економски стручњак и нагласио да је предлог за гувернера потекао од председника Републике који није страначка личност.

Стефановић је рекао да су мерљиви једино резултати и истакао да је уверен да ће Јоргованка Табаковић у раду бити истински самостална.

"Сигуран сам да ће Табаковићева увек бити доступна парламенту да одговори на сва питања, свако ко је познаје зна да никада неће бити бити било чија марионета и да ће у свом раду бити истински самостална, нагласио је Стефановић, иначе функционер СНС-а.

Социјалистичка партија Србије подржава Јоргованку Табаковић као новог гувернера, пре свега због њене стручности, најавио је шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић.

Шеф посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић оцењује да ће Табаковићева бити независна и више него што је закон на то обавезује. Говорећи о принципу независности централне банке, Маркићевић је запитао да ли то значи да НБС треба да буде независна од грађана. "Ако то значи независна од тренутне власти и њихових интереса то подржавам, а не да буде независна од грађана", рекао је Маркићевић.

Шеф посланичке групе УРС Владимир Илић најавио је да ће та странка подржати Јоргованку Табаковић и констатовао да у расправи у парламенту нико није оспорио стручне капацитете Јоргованке Табаковић. 

Председница посланичке групе националних мањина, Народне партије и Богате Србије Маја Гојковић најавила је да ће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера, јер је пружила чврста уверавања да ће бити независна и да ће радити у интересу грађана.

Гојковићева је рекла да је било суштински важно да Табаковић одговори на два питања: да ли ће одолети притисцима тајкуна и девизне резерве трошити на привредни развој и да ли ће бити штампан новац без покрића. Како је објаснила, посланичка група на чијем је челу, задовољна је одговором Јоргованке Табаковић и зато ће је подржати.

После избора гувернера у парламенту, први посао Одбора за финансије биће да констатује оставку досадашњег гувернера Дејана Шошкића.

Стављање у џеп и остављене девојке  

Завршницу преподневне расправе о избору новог гувернера обележила је полемика посланика ДС и УРС, у којој су демократе критиковале УРС да се не држе принципа департизације за који су се залагали у предизборној кампањи, док су посланици УРС навели да "ДС нема морално право да о томе говори".

Посланици ДС навели су да председник УРС Млађан Динкић покушава да се представи као нови фактор на политичкој сцени и да је сасвим извесно да ће та странка одредити ко ће бити на челу новоосноване Управе за надзор финансијских институција у НБС.

"Сасвим је сигурно да ће директор Управе за надзор ставити у џеп гувернерку", рекао је посланик ДС Борислав Стефановић истичући да је "истина да ДС није била одушевљена и Дејаном Шошкићем, али да нису били ни у УРС-у, што довољно говори о његовој независности".  

Стефановић је истакао да ће Јоргованка Табаковић бити партијски постављена на чело НБС противно узусима ЕУ, ММФ Светске банке.  

Шеф посланичке групе УРС Владимир Илић затражио је од демократа да кажу "ко је тај директор Управе, па да се данас расправља и о њему".

Он је оценио да у ДС постоји "потпуна фасцинација Млађаном Динкићем" и да се та странка понаша "као остављена девојка".  

Према речима Илића, ДС која је 2003. гласала за гувернера из Бодрума, нема морално право да говори да ли неко треба да буде у влади, да ли ће бити гувернер или директор управе.

Посланик СНС Верољуб Арсић је на примедбе опозиције да владајућа коалиција неће ипсунити обећања о департизацији, казао да је познато како су биране судије у време власти ДС и да зна како су се правили спискови за судије који су прошли реизбор.  

Иначе, на почетку седнице парламента констатован је престанак посланичког мандата Александру Вулину, који је именован за шефа владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Скупштина је, такође, потврдила мандат посланику Драгану Тодоровићу, са листе "Покренимо Србију - Томислав Николић", који је положио заклетву. 

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи