Читај ми!

Реаговања на годишњицу "Олује"

Прославе које Хрватска организује поводом "Олује" су скандалозне, оцењује СНС, док из СПС-а поручују да је крајње време да ЕУ заузме став о тој акцији. У свим великим ратовима највише страдају обични људи, каже Драгољуб Мићуновић. Највећа дужност српског народа је да се сећа и помене сваку жртву "Олује", наводи Војислав Коштуница.

Парламентарне странке у Србији огласиле су се поводом седамнаесте годишњице хрватске акције "Олуја" у којој је страдало и нестало више од 2.000, а протерано око 220.000 Срба.

Српска напредна странка оценила је да је "Олуја" "највећи злочин у савременој Европи после Другог светског рата" и нагласила да Србија никада не сме да заборави жртве хрватске акције.

Србија мора да захтева враћање свих одузетих права прогнаним Србима из Хрватске и враћање њихове имовине, а Срби морају да дочекају правду тиме то ће злочинци одговарати пред надлежним судовима, наводи СНС.

СНС констатује и да су "прославе које организује држава Хрватска, поводом почињених злочина над Србима, скандалозне и да осликавају праву природу хрватског режима".

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је Србија хоће да настави сарадњу са свим земљама па и Хрватском, али и да разговара како да се кривци казне и како да се протерани врате.

"Сматрамо да је то једна од највећих тековина европских вредности и очекујемо да се све међународне институције, посебно Европске уније, укључе у решавање овог важног питања за Србију", рекао је Стефановић.

Посланик Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић истакао је да је крајње време да Европска унија заузме став о акцији "Олуја" и да преиспита чињеницу да држава, која треба да постане њена чланица, најсрамнији дан у својој историји слави као државни празник.

"Прослава злочина није сигурно вредност за коју се залажу чланице ЕУ", рекао је Ружић је одговарајући на питање новинара у парламенту и додао да то што Хрватска слави "Олују" као државни празник потврђује политику дуплих стандарда.

"То се мора преиспитати, јер се тиме на најбруталнији начин практично девалвирају све жртве које су пале када је тај злочиначки подухват пре 17 година учињен", навео је Ружић.

Бранко Ружић је додао да ЕУ није показивала "тај ниво заинтересованости за прослављање једног оваквог срамног дана" и да је крајње време да заузме став.

"У години када се очекује да Хрватска формлано постане чланица, ЕУ и Брисел треба да изнесу званични став и практично уподобе сваку будућу државну чланицу са оним вредностима које и читава ЕУ баштини", рекао је Ружић.

Његов коалициони партнер, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, каже да Европска унија треба да забрани Хрватској да слави акцију "Олуја", јер се ради о незапамћеном геноциду после Другог светског рата и да због тога такође треба да им забрани улазак у ЕУ.

Марковић је рекао да у ЕУ постоје двоструки аршини када је у питању прикључење Унији и да једна правила важе за Србију, а друга за Хрватску.

Драган Марковић је истовремено подржао иницијативу избегличких удружења да се у Србији подигне споменик "Олуја" и да сваки европски државник треба да када дође у Београд обиђе тај споменик.

Посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић каже да је очекивао од ЕУ да ће пред улазак Хрватске у ту заједницу, укидање прославе акције "Олуја" као државног празника ставити на врх задатака које би ова земља требало да испуни.

Маркићевић је рекао да држава која само што није ушла у ЕУ прославља етничко чишћење, што практично значи да је она испунила стандарде Уније када су у питању људска права.

Шеф посланичке групе Демократске странке Драгољуб Мићуновић изјавио је, поводом 17-годишњице "Олује", да је за мир и правду у региону потребно да се обични људи могу вратити својим кућама, напомињући да то значи враћање на почетно стање и поверење.

"У свим великим ратовима највише страдају обични људи и најтеже се они опорављају. У Хрватској, а да не причамо о Косову, многи људи не могу да се врате својој кући", рекао је Мићуновић новинарима у парламенту.

Упркос добрим изјавама и намерама централних власти, обични људи не могу бити задовољни, рекао је Мићуновић и истакао да оно што се догодило пре 17. година и данас има своје трагичне последице.

Коштуница: Не заборавити жртве

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је, поводом 17 година од хрватске војне акције "Олуја", да је највећа дужност српског народа да се сећа и помене сваку невино страдалу жртву.

"Као народ и држава можемо градити мирну и сигурну будућност само ако сачувамо памћење на све недужно пострадале Србе", оценио је Коштуница у писаној изјави достављеној агенцији Бета.

Коштуница је истакао да "Олуја" представља "страшан злочин етничког чишћења који је Хрватска починила над српским народом". "Уместо да призна овај злочин, поклони се пред невиним жртвама, Хрватска слави као победу сурово убијање недужних и срамно прогањање немоћних људи", истакао је Коштуница.

Председник ДСС-а је навео да су "Срби Крајишници смишљено убијани и прогањани, са циљем да као народ буду потпуно искорењени из Хрватске". Коштуница сматра да је војна акција "Олуја" злочин, а злочин, како је истакао, "никада не може бити победа, него најгори пораз и понижење сваке људскости".

"Истина је да су све државе у Европи окренуле главу од овог злочина само због тога јер су жртве били Срби", додао је Коштуница.

Данас се навршава 17 година од почетка хрватске војне акције "Олуја" која је довела до егзодуса више од 200.000 Срба из Хрватске.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи