Читај ми!

Прихваћен амандман за избор гувернера

Амандман који предвиђа да Скупштина Србије бира гувернера, вицегувернера и директора Управе за надзор, усвојен на седници скупштинског одбора за финансије. Одбачена већина амандмана на измене Закона о Народној банци Србије.

Скупштински одбор за финансије није прихватио већину од укупно 49 амандмана на измене Закона о Народној банци Србије, а један од амандмана који је прихваћен предвиђа да се гувернер, вицегувернер и директор Управе за надзор бирају у Скупштини Србије.

Одбор је прихватио три амандмана које је доставила опозиција и два које је накнадно предложио сам одбор.

Прихваћен је амандман о разрешењу гувернера и вицегувернера НБС и директора Управе за надзор, кога ће по новом закону бирати Скупштина Србије.

Други амандман који је такође прихваћен је да ће само гувернер НБС моћи да потписује решења о давању или одузимању дозвола за рад банкама, а у првобитним изменама Закона о НБС таква овлашћења била су предвиђена и за директора Управе за надзор.

Председник скупштинског Одбора за финансије Весна Ковач рекла је да је амандманима на измене закона о НБС, централној банци одузета могућност да откупљује хартије од вредности на секундарном тржишту, а избор и разрешење гувернера, вицегувернера и директора Управе за надзор биће у надлежности Парламента.

Објашњавајући разлоге прихватања амандмана на члан 18. којим се брише та одредба у предлогу измена закона о НБС, Ковачeва је новинарима рекла да уколико централној банци дате могућност да на секундарном тржишту откупљује хартије од вредности јавних предузећа и локалне самоуправе то је лоше решење.

У неком будућем аранжману Србије са Међународним монетарним фондом, та међународна финансијска институција може да постави услов да се Закон о НБС поново мења што би било лоше за Србију, рекла је Ковачева која је због тога, као посланик поднела тај амандман који је прихваћен на Одбору за финансије.

Одговарајући на питање зашто је Одбор за финансије поднео амандмане за измене Закона о НБС, Ковачева је рекла да су то углавном техничке исправке.

Током седнице није било расправе о предложеним амандманима, већ су чланови Одбора већином гласова одбијали један по један предложени амандман, тако да је за мање од сат времена седница била завршена.

Прихваћено је пет амандмана од укупно 47, који је поднео посланик ДС-а и бивши премијер Мирко Цветковић са групом посланика.

Лига социјалдемократа Војводине оценила је да је амандманом на измене Закона "спречена монетарна нестабилност и инфлација".

Народни посланик ЛСВ-а Ђорђе Стојшић је од Јоргованке Табаковић добио обећање да ће члан 18. Предлога закона о изменама Закона о НБС, на који је ЛСВ поднела амандман, бити обрисан, саопштила је та странка.

За сутра је предвиђена расправа у појединостима о изменама Закона о НБС, а у понедељак, 6. августа, предвиђен је дан за гласање у Скупштини о изменама тог закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи