Расте број оболелих од новог грипа

У Србији потврђено 115 случајева обољевања од грипа изазваног новим типом вируса А Х1Н1. Највише оболелих протекле недеље регистровано у Великој Британији. Проценат смртности мањи од првих предвиђања. Први случај новог грипа на Косову.

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да је у Србији до данас потврћено 115 случајева обољевања од грипа изазваног новим типом вируса А Х1Н1.

Међу оболелима је 67 особа које су боравиле на "Егзиту". Од тога су 52 држављанина Србије, 11 Велике Британије, два Канаде и по један Македоније и Холандије.

Осталих шест потврђених случајева обољевања су учесници Универзијаде из Аустралије, Аргентине, Уганде, Замбије и Француске. Контакти оболелих особа су под здравственим надзором.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Србобрана, Ниша, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка и Ћуприје.

Према мишљењу епидемиолога, пандемијски талас новог грипа очекује се на јесен када ће, за два до три месеца, оболети два до три милиона људи. У болнице ће, према прогнозама, бити потребно сместити 20 до 25 хиљада људи.

Летње време не погодује ширењу вруса, али се такво стање не може очекивати током јесењих и зимских месеци, када би мере заштите могле бити и затварање образовних установа, биоскопа и позоришта, као и забрана јавних окупљања.

Оболели у Европи

У Европи су до 27. јула пријављена 20.852 оболела са 35 смртних исхода - 30 у Великој Британији, четири у Шпанији и један у Мађарској.

Највећи број пријављених случајева у претходној недељи регистрован је у Великој Британији, где тренутно има 11.159 оболелих.

Најновија истраживања показују да се смртност од грипа изазваног новим типом вируса А Х1Н1 креће између 0,06 одсто и 0,0004 одсто, за разлику од раније процењене смртности у Мексику од 0,4 одсто, што је повезано са обољевањем млађих људи и применом успешне терапије код тежих случајева болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару