Грип можда затвара школе

Могуће затварање школа због евентуалног ширења новог грипа, најавио министар здравља Томица Милосављевић. Светска здравствена организација препоручила државама затварање школа. У Србији више од сто оболелих од новог грипа.

Министар здравља Србије Томица Милосављевић изјавио је у Нишу да Радна група за борбу против новог грипа у плану има и могућност затварања школа због евентуалног ширења епидемије грипа.

Светска здравствена организација (СЗО) препоручила је државама да размотре и затварање школа због ширења новог грипа.

"Поред многих других разматра и таква могућност, ако се настави ширење грипа у земљи. Наша радна група има у свом плану различите сценарије и ту нема ништа ново", рекао је Милосављевић на конференцији за новинаре у Нишу.

Према његовим речима, у Србији има више од сто случајева оболелих од грипа, али је ток болести релативно благ.

"Превидели смо да ће велики масовни догађаји, без обзира што је лето и што није сезона грипа, бити епидемиолошки ризични и то се са Егзитом догодило", рекао је министар здравља.

Милосављевић истиче да се ништа непредвиђено и необично не догађа и да је здравствени систем реаговао на одговарајући начин, пре свега, вођен Радном групом и Координационим телом Владе Србије.

У току набавка нових лекова 

"Влада је показала да има свест о томе да на овакаве претње може да се одговори само мултисекторски. Набавка нових лекова је у току, као и разговори са произвођачима вакцине за грип Х1Н1", рекао је Милосављевић.

"После првих удара и искустава, читав здравствени систем без страха и панике и комплекса је спреман да се са потенцијалном епидемијом коју ћемо као талас сигурно имати на јесен и у зимској сезони, носи на одговарајући начин", рекао је министар.

Милосављевић је нагласио да није тачна вест да Србија може да рачуна на само милион доза вакцина против грипа Х1Н1.

"Не може нико на свету да рачуна ни на једну дозу јер вакцине нема, а када буде готова, морате да имате клиничке студије пре него што је дате. Овај грип, пре свега, погађа децу и младе, а не можете да дате деци вакцину која није довољно проверена, јер када се даје први пут, постоји велика епидемиолошка дилема", рекао је министар здравља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару