У Србији 109 оболелих од новог грипа

Потврђено 109 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А Х1Н1. Пошто је пређена граница од 100 случајева, више није потребно спроводити лабораторијско испитивање сваког сумњивог случаја, већ само оних са тешком клиничком сликом чије стање захтева хоспитализацију.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је, на основу података Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", да је у Србији до данас потврђено 109 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А Х1Н1.

Пошто је Србија достигла захтеваних 100 лабораторијски потврђених случајева оболевања више није потребно спроводити лабораторијско испитивање сваког сумњивог случаја, већ само оних са тешком клиничком сликом чије стање захтева хоспитализацију, истакнуто је у саопштењу.

Контакти оболелих особа налазе се под здравственим надзором, а оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде и Чачка.

Међу оболелима су 63 особе које су боравиле на музичком фестивалу "Егзит" (једанаест држављана Велике Британије, један држављанин Републике Македоније, два држављанина Канаде, један држављанин Холандије и 48 држављана Србије) и шест спортиста учесника Универзијаде - држављани Аустралије, Аргентине, Уганде, Замбије и Француске.

Најновија истраживања показују да се смртност од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1) креће између 0,06 одсто и 0,0004 одсто за разлику од раније процењене у Мексику 0,4 одсто, што је повезано са оболевањем млађих људи и применом успешне терапије код тежих случајева болести.

Закључно са јучерашњим даном, у Европи је пријављено 16.378 оболелих, са 33 смртна исхода - 29 у Великој Британији и четири у Шпанији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару