Потврђено 49 случајева новог грипа

Према подацима Института Торлак, потврђено 49 случајева оболевања од грипа изазваног типом вируса А. Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева и Крагујевца.

Закључно са 12. јулом у Србији је, према подацима Националне референтне лабораторије Института Торлак, потврђено 49 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1), саопштио је Институт за јавно здравље "Батут".

Ради се о такозваним "увезеним случајевима", при чему је 40 особа допутовало из земаља у којима је раније регистровано оболевање - Аргентина, Аустралија, Канада, Велика Британија, САД, Шпанија, Немачка и Египат, а девет је из контакта са оболелим особама.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева и Крагујевца.

Међу оболелима је и шест спортиста учесника Универзијаде - држављани Аустралије, Аргентине, Уганде и Замбије и осам посетилаца музичког фестивала Егзит - седам држављана Велике Британије и један држављанин Републике Македоније.

Сходно препорукама Светске здравствене организације  опште мере превенције, као што су држање одстојања од најмање 1 метра од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах треба након употребе бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави, су најефикасније мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Више од 30.000 оболелелих

Закључно са 12. јулом, у Европи је пријављено 31.913 оболелих, са 16 смртних исхода -14 у Великој Британији и 2 у Шпанији.

Осим Данске, резистенцију на лек оселтамивир (Тамифлу) пријавили су Јапан и Хонг Конг, што се и очекивало и у овом тренутку не представља претњу јавном здрављу.

Анализом података из 25 земаља ЕУ, закључно са 29. јуном, једна трећина случајева доводи се у везу са путовањима.

У току последњих пет недеља повећан је број аутохтоних случајева (инфекција настала у земљи), са 49 одсто на 67 одсто у поређењу са периодом од првих пет недеља од почетка регистровања обољевања.

Анализа узрасне структуре показала је да око 75 одсто оболелих чине деца и особе млађе од 30 година, а у клиничкој слици доминирају симптоми који се односе на органе за дисање и они су пријављени у око 89 одсто оболелих, док су код 14 одсто оболелих пријављени симптоми који се односе на органе за варење.

Особама које бораве у земљама у којима има случајева оболелих од новог вируса грипа А (Х1Н1 ) препоручује се да прате и спроводе упутства и мере које доносе здравствене власти тих држава.

Путници у међународном саобраћају који се враћају из тих земаља, или су били у контакту са особама које су на било који начин биле изложене инфекцији, треба да активно прате своје здравствено стање.

Уколико се у року од седам дана од повратка јави повишена температура, изнад 38 степени Целзијусових, праћена тегобама од стране органа за дисање, неопходно је да се јаве телефоном надлежном Институту или Заводу за јавно здравље на територији свог пребивалишта где ће добити сва потребна упутства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару