Помоћ сиромашнима у борби с грипом

Како би се помогло сиромашним државама у борби против новог грипа, Уједињеним нацијама ће ове године бити потребно више од милијарду долара. Становници неразвијених земаља подложнији оболевању због лоших здравствених система и борбе са многим другим болестима, упозоравају здравствени званичници.

Уједињеним нацијама ће ове године бити потребно више од милијарду долара како би помогле сиромашним земљама у борби против новог грипа А (Х1Н1), рекао је данас генерални секретар УН-а Бан Ки-мун.

"Новац се није приливао у фондове како смо очекивали. Сада покушавамо да покренемо све расположиве изворе", рекао је Бан.

"Тај новац је неопходан да би сиромашне земље успеле да набаве вакцине и антивирусне лекове, уколико светска епидемија новог грипа настави да се шири", рекао је генерални секретар УН на конференцији за новинаре.

Шефица Светске здравствене организације Маргарет Чен поручила је донаторима да жели да, као први корак, обезбеди минималне залихе вакцина за 49 најмање развијених земаља света.

"Многе земље у развоју имају лоше здравствене системе. Оне су, заправо, ушле у пандемију, како ја то кажем, празних руку. Немају антивирусне лекове. Немају вакцине. Немају антибиотике", објаснила је Чен.

Нови грип је до сада био релативно благ, а већина људи се опоравила брзо, без узимања антивирусних лекова, међутим, Бан је рекао да то не треба узети "здраво за готово".

Здравствени званичници прибојавају се да би људи у сиромашним земљама, који се боре и са другим болестима, попут маларије, туберкулозе, неухрањености и упале плућа могли да буду подложнији новом грипу.

Бан је у обраћању представницима богатих земаља рекао да рачуна на њихову помоћ у обезбеђивању средстава за лечење нове заразе.

УН су у мају тражиле од произвођача вакцина да обезбеде њихову одређену количину за сиромашне земље. Неке фармацеутске компаније пристале су да помогну, попут Глаксо Смит Клајн која је СЗО понудила 50 милиона доза вакцина против новог вируса.

Чен је навела да процењује да би обезбеђивање вакцина за пет одсто становништва било разумно, како би се обезбедило да медицинско особље буде заштићено.

Према последњим подацима СЗО од новог грипа до сада је умрло 429 људи, а преко 94.000 је инфицирано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару