Нови случајеви грипа у Словенији и Аустрији

У Словенији потврђен пети, а у Аустрији шеснаести случај новог грипа. Према најновијим подацима у свету је од новог грипа оболело 79.339 људи, док је 337 особа умрло.

Након обављеног теста у словеначком Националном рефералном центру за грип, Завод за заштиту здравља потврдио је пети случај новог грипа у тој земљи.

Присуство вируса грипа А Х1Н1 потврђено је код једне жене која се вратила у Словенију из Велике Британије, и код ње су манифестовани сви симптомни типични за тај грип.

У Аустрији 16 случај новог грипа

"Ради се о младићу који је у среду допутовао из Мајорке у Аустрију и који се сада налази на лечењу у Грацу. Резултати његовог прегледа били су позитивни", рекао је Хуберт Храбчик, генерални директор за јавно здравље.

У Аустрији је, од избијања обољења, било 147 случајева сумње у нови грип, а код 16 је утврђена инфекција. Први случај обољевања утврђен је крајем априла код једне жене која се вратила са одмора из Гватемале.

Сви пацијенти, код којих је до сада утврђена инфенкција вирусом Х1Н1, након стационарног третмана на изолованом одељењу у болницама, успешно су излечени.

Чен: Код већине благи симптоми грипа

Нови грип Х1Н1 код већине пацијената изазива благе симптоме који пролазе без лекова, али постоје изузеци на које треба обратити посебну пажњу, рекла је директорка Светске здравствене организације Маргарет Чан.

Труднице и особе које имају здравствених проблема су у већој опасности од компликација изазваних вирусом и њихово стање треба пратити уколико се разболе, рекла је Чан.

Особе са уобичајним симптомима грипа не треба да траже помоћ у болницама уколико не примете одређене "знаке упозорења", који указују да је реч о озбиљној инфекцији, истакла је диреторка СЗО.

Одраслим особама са јаком грозницом која траје дуже од три дана, као и деци која имају проблем да се пробуде, летаргична су и смањена им је пажња, такође је потребна додатна нега, рекла је Чан.

"За пандемију умерене јачине, ово је један од наших највећих изазова - помоћи људима да схвате када не треба да брину, а када да потраже хитну помоћ", рекла је Чан.

Прошлог месеца СЗО је прогласила пандемију новог грипа. Према најновијим подацима те организације у свету је од новог грипа оболело 79.339 људи, док је 337 особа умрло, од како је болест први пут откривена у априлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару