Кон: Ово је обичан грип

Без обзира да ли га звали мексичким или свињским грипом, то није ништа друго него грип, изјавио шеф Радне групе за праћење пандемије др Предраг Кон. Око тога не треба дизати никакву панику. Учесник Универзијаде из Аустралије, који је оболео од новог грипа, изолован је и налази се на Војно-медицинској академији.

Шеф Радне групе за праћење пандемије др Предраг Кон рекао је, да без обзира да ли га звали мексичким или свињским грипом, то није ништа друго него грип.

"Око тога не треба дизати никакву панику, а више нећемо коментарисати сваки случај који у земљи региструјемо", навео је Кон.

Наравно, реч је о новом соју, који код одређених особа изазива компликације и то је оно што је озбиљно, рекао је Кон у интервјуу за "Политику".

Кон каже да се симптоми новог грипа не могу одвојити од симптома сезонског обичног грипа, јер су практично исти.

"Значи, грип изазива повишену температуру, тегобе са дисањем, осећај опште малаксалости".

Шеф Одељења изолације Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Милорад Павловић, један од најискуснијих и најстаријих инфектолога у овој установи, рекао је за "Политику" да ће се о новом соју знати више тек после стотинак прегледаних и лечених случајева.

Код сезонског, обичног грипа смртност се креће од 0,01 до 0,6 процената у односу на укупан број оболелих, док је код новог соја вируса у првом часу забележена смртност износила шест одсто, а сада је око 0,3 одсто, подаци су професора Бранислава Тиодоровића, епидемиолога и члана радне групе за праћење пандемије.

Оболео спортиста из Аустралије

Спортиста из Аустралије, учесник Универзијаде у Београду, који је оболео од новог грипа изолован је и налази се на Војно-медицинској академији, изјавио је Предраг Кон.

Кон је агенцији Бета рекао да су предузете све мере предвиђене планом активности пре и у току пандемије и да су све особе које су биле у контакту са оболелим под надзором.

Тим поводом огласили су се и организатори Универзијаде. У саопштењу се наводи да се спортиста, када је осетио симптоме при доласку у Београд, одмах упутио у поликлинику ВМА, где је најхитније урађена дијагностика и одакле је, због сумње, веома брзо упућен на инфективно одељењ ВМА.

Овај спортиста се, практично, није ни задржавао у селу нити је улазио у места масовног окупљања учесника.

У самом Универзитетском селу не предузимају се никакве додатне мере, јер су сва досадашња упутства за превенцију, с обзиром да у земљи има овог вируса и ван насеља, усмерена на ситуацију у којој постоји потврђено обољевање, наводи се у саопштењу организатора.

Аустралијанац је непосредно по доласку у Србију развио симптоме болести.

То је 14. случај новог грипа који је регистрован у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару