Расте број оболелих од новог грипа у Србији

Током ноћи потврђено пет нових случајева заражених вирусом грипа типа А Х1Н1. Четири особе заражене у иностранству, а једна у Београду.

Међу новооболелима су две особе из Београда и једна из Ниша. Од четворочлане породице која је у Нови Сад допутовала из Канаде, вирус је потврђен код мајке и једног детета, а будући да и друго дете има исте симптоме, и оно прима антивирусну терапију.

Иначе, током ноћи потврђено је нових пет случајева заражених грипом А Х1Н1, рекао је за РТС епидемиолог Градског завода за јавно здравље Предраг Кон.

У четири случаја реч је о особама које су боравиле у иностранству, док је једно лице заражено у Београду, контактом са већ оболелом особом.

"Међу потврђеним случајевима оболелих је девојчица која је дошла из Канаде, затим, један  случај у Нишу и два у Новом Саду. За још један случај у Новом Саду још увек нема резултата анализе, али се сумња да је реч о новом грипу", рекао је Кон.

Код треће особе која се налази на Клиници за инфективне болести у Новом Саду, због симптома који одговарају новом типу грипа Х1Н1, "започета одговарајућа терапија", рекао је војвођански секретар за здравство Атила Ченгери.

Младић који је оболео од новог грипа допутовао је у Ниш из Аустралије и примљен је на лечење у петак, 26. јуна, сада се осећа добро, рекао је члан Радне групе за борбу против пандемије грипа, епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Двадесетдвогодишњи младић прима терапију, нема температуру, а у изолацији ће бити до истека времена заразности, објаснио је Тиодоровић.

Директор Инфективне клинике у Нишу Жарко Ранковић, рекао је реаније да је та клиника спремна да прихвати оболеле од новог грипа и да располаже довољним количинама лекова и потребен опреме.

Већина оболелих се лечи код куће, а у болници су задржани само они који имају запаљење плућа.

У Београду је 24. јуна регистрован први случај оболелог од новог грипа. Пацијент стар 29 година заразио се приликом боравка у Аргентини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару