Нови грип у Црној Гори

Црногорско Министарство здравља потврдило да је регистрован први случај новог грипа Х1Н1. Заражени младић допутовао из САД и смештен на Инфективној клиници Клиничког центра у Подгорици.

У Црној Гори је потврђен случај грипа А (Х1Н1), код студента који је из САД допутовао у Црну Гору, потврдило је црногорско Министарство здравља.

Министар здравља Миодраг Радуновић рекао је на конференцији за новинаре да је оболели студент изолован у Инфективној клиници у Подогрици, да је његово стање стабилно и да се очекује излечење.

Младић се од јуче налази на Инфективној клиници, а потврда да је реч о вирусу Х1Н1 добијена је из београдског Института "Торлак", где су обављене анализе.

Црногорски студент студира у америчкој држави Њујорк, допутовао је у Подгорицу преко Минхена а по доласку у Црну Гору код њега су се јавили први симптоми новог грипа.

Министар Радуновић је објаснио да су екипе Института за јавно здравље и хигијенско епидемиолоишка служба урадили испитивање и надзор над особама са којима је младић био у контакту у Подгорици и Бару.

Те особе се налазе под пуним надзором хигијенско-епидемиолошке службе у Подгорици и Бару и у  сталном су контакту са епидемиолозима и изабраним лекарима, објаснио је он, наводећи да ће и оне добити лек "тамифлу" као и оболели младић.

Радуновић је рекао и да су путници који су се у авиону налази три места испред и иза оболелог младића "под пажњом хигијенско-епидемиолошке службе", као и да им је сугерисано да се у наредних пет дана дистанцирају од јавности.

Министар Радуновић је рекао да Црна Гора има довољно лека "тамифлу" који је, како је рекао, ефикасан код лечења новог вируса уколико се примени у првих 48 сати од инфекције.

Према речима црногорског министра здравља нова вакцина против новог вируса није наручена али су преговори у току.

Санитарна инспекција и Министарство здравља Црне Горе су од 11. јуна, када је проглашена пандемија новог грипа у свету, појачали надзор на граничним прелазима због опасности од појаве вируса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару