Нема новог грипа у Зрењанину

Пацијент из Зрењанина за кога се сумњало да има симптоме новог грипа ипак није оболео од те болести, потврдио за РТС епидемиолог Предраг Кон. Након анализе бриса пацијента и Институт "Торлак" негирао постојање вируса.

Шеф радне групе Министарства здравља за одбрану од новог грипа, др Предраг Кон потврдио је за РТС да пацијент за кога се сумњало да има симптоме новог грипа ипак није оболео од те болести.

И војвођански секретар за здравство Атила Ченгери је потврдио да пацијент, из Зрењанина,  није заражен вирусом Х1Н1. Ченгери је новинарима рекао да је то потврдио и Институт "Торлак" из Београда, након урађене анализе бриса пацијента.

Атила Ченегри је рекао и да још није завршена анализа столице пацијента, али се са сигурношћу може рећи да ће и тај налаз бити негативан, што значи да у Србији нема оболелих од новог грипа.

"Као и пре неког времена када је сумња на нови грип постојала код пацијенткиње у Новом Саду, и овога пута смо урадили све како треба и изоловали пацијента док не стигну први резултати", рекао је Ченгери.

Пацијент се и даље налази на Инфективном одељењу зрењанинске болнице, где прима стандардну терапију за тај тип обољења и данас се већ осећа боље.

Сумња

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је раније данас да је из Завода за јавно здравље у Зрењанину достављена анализа и пријава сумње на могуће обољење изазвано новим грипом А (Х1Н1) код једног пацијента.

Према расположивим подацима, реч је о иницијално сумњивом случају, а особа која се вратила у земљу почетком месеца претходно је боравила у Аустрији и Румунији, где је регистровано ово обољење и има симптоме сличне грипу.

Пацијенту су узети узорци за лабораторијску дијагностику и достављени Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а резултати се очекују током дана.

Остали учесници током епидемиолошког испитивања спроведеног у Заводу за јавно здравље у Зрењанину негирали су појаву било каквих симптома.

Према подацима СЗО, 73 земаље су званично пријавиле 25.288 случајева оболевање од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1), а 139 особа је умрло.

Упутства

У заједничком саопштењу Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", који са Министарством здравља и посебном радном групом прати епидемиолошку ситуацију у земљи, наведено је да се особама које бораве у земљама у којима има случајева оболелих од новог вируса грипа А (Х1Н1 ) препоручује да прате и спроводе упутства и мере које доносе здравствене власти тих држава.

Уколико се током седам дана од повратка јави температура изнад 38 степени, праћена тегобама органа за дисање, неопходно је да се јаве телефоном надлежном институту или заводу за јавно здравље на територији свог пребивалишта, где ће добити сва потребна упутства.

До данас у Србији није регистрован ниједан потврђен случај болести изазаван новим вирусом грипа А (Х1Н1), наводи се у саопштењу.

На сајту Института за јавно здравља свакодневно се ревидирају доступне инфомације о актуелној епидемиолошкој ситуацији у свету и доступна су стручно-методолошка упутства за контролу уношења и спречавања ширења новог соја вируса грипа А (Х1Н1) у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару