Ослобођени путници из "бродског карантина"

Путници после шест дана пуштени из карантина са брода за крстарење у Аустралији. Букурешт потврдио два нова случаја инфицираних вирусом Х1Н1, чиме се број заражених попео на пет. У Бугарској потврђен први случај.

Око 2.000 путника који су шест дана провели "у карантину" због новог вируса грипа на броду за крстарење добили су дозволу да се искрцају.

Нико од путника није позитиван на вирус новог грипа, и није им потребан даљи карантин, саопштено је из здравствене службе, након што их је лекарски тим појединачно прегледао.

Брод "Пасифик Даун" кренуо је на десетодневно крстарење око Аустралије. Убрзо пошто је брод испловио из Сиднеја, троје путника са претходног крстарења (истим бродом) је оболело од новог грипа, а после тестирања свих путника и посаде, испоставило се да је 46 било позитивно.

Међу путницима на новој тури крстарења, троје је било позитивно на тесту за грип, па су суспендована сва планирања пристајања брода, а путници задржани у карантину док се не обаве комплетни тестови.

Троје путника који су на тесту били позитивни, остаће на броду још неко време, саопштено је у Сиднеју.

Број регистрованих случајева новог грипа у Аустралији попео се на 306.

Расте број заражених у Румунији 

Институт Кантакузино у Букурешту потврдио је још два случаја новог грипа у Румунији, чиме се број заражених вирусом Х1Н1 попео на пет, саопштило је Министарство здравља.

Двадесетосмогодишња жена која је стигла из Њујорка и њена мајка из Букурешта, јавиле су се Институту за инфективне болести због симптома грипа, где су примљене и сада су, након третмана, у добром стању.

Око 30 особа које су биле у контакту са зараженима биће подложни анализама. Позив је упућен и путницима који су путовали истим авионом из Њујорка, а саветује им се излоација док не обаве тестове.

Прошле недеље жена која такође живи у Њујорку дошла је у Букурешт са двоје деце. Симптоми новог грипа откривени су код ње, једног од детата и њиховог деде. Сви се лече на Институту и њихово стање је добро.

Министар здравља Јоан Базак изјавио је да ће на улазним граничним пунктовима контроле бити строжије, посебно када су у питању путници који долазе из земаља у којима је потврђен нови грип.

У последња 24 часа у Европи су забележена 32 нова потврђена случаја грипа типа Х1Н1- и то први случај на Кипру, два случаја у Белгији, 15 у Великој Британији, пет у Немачкој, шест у Француској и по један случај у Финској, Шведској и Ирској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару