Први случајеви грипа у Бразилу и Аргентини

Број потврђених случајева новог грипа у свету повећан на 2.480 у 25 земаља. Први случајеви заражених грипом регистровани у Бразилу и Аргентини.

Према последњим подацима Светске здравствене организације од вируса мескичког грипа оболело је 2.480 људи у 25 држава у свету.

Од новог типа грипа А (Х1Н1) у Мексику и САД до сада су умрле 44 особе. То су до сада једине две државе у којима су званично потврђени смртни случајеви од новог грипа.

Нови случајеви заражених грипом у међувремену су регистровани у Бразилу и Аргентини.

Бразилске власти су пријавиле прва четири случаја заражених пацијената вирусом грипа А (Х1Н1), од којих су троје допутовали из Мексика, а једна из САД.

У Аргентини је забележен први случај новог грипа код једне пацијенткиње која је претходно била на туристичком путовању у Мексику.

Живот у Мексику постепено се враћа у нормалан ток отварањем школа, универзитета, библиотека, позоришта, биоскопа и ресторана, а од недеље фудбалски мечеви ће се поново играти уз присуство публике на стадионима.

У тој земљи је до сада потрђено 1.160 случаја новог грипа, а од те болести су умрле 42 особе.

У САД је регистровано 896 случајева заражених вирусом грипа типа А (Х1Н1), а две особе су од последица те болести умрле.

Од 50 савезних држава нови грип је регистрован у 41.

Први случај инфекције унутар Италије

У Италији је данас регистрован први случај заразе новим вирусом грипа типа А (Х1Н1), пренетим између двоје људи унутар граница земље, и уједно осми забележен у тој држави, док је у Канади мексички грип однео прву жртву.

Седамдесетогодишњег Римљанина вирусом новог грипа заразио је унук, који се недавно вратио са одмора проведеног у Мексику, јављјау агенције.

Ово је осми забележени случај заразе новим вирусом у Италији, али и први који није пренет из иностранства.

У међувремену, канадски болнички извори саопштили су да је у граду Калгарију у провинцији Алберта, од вируса новог грипа преминула једна жена која није путовала у Мексико, земље жаришта ове болести, пренео је Ројтерс.

Нови случајеви инфицираних вирусом грипа типа А забележени су у Израелу, Немачкој, Холандији, Великој Британији, Француској и Канади.

Агенција УН за људска права осуђује неосновани карантин

Високи комесаријат УН за људска права осудио је увођење карантина по критеријумима националности, после појаве грипа типа А (Х1Н1), оценивши да је то "јасно дискриминаторски" поступак.

"Нико не сме да буде у карантину само због националности", изјавио је портпарол агенције УН Руперт Колвил.

Колвил је посебно осудио стављање у карантин "Мексиканаца, који нису имали симптоме грипа и који нису боравили у Мексику током прошле недеље".

Мексико, који је највише погођен грипом, саопштио је током прошлог викенда да су кинеске власти стављали мексичке држављане у карантин, премда нису имали симптоме грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару