Нови случајеви мексичког грипа

Број заражених новим вирусом Х1Н1 износи 2.099 у 23 земље широм света. Већина нових случајева потврђена у Мексику и САД. Кина почела да укида седмодневни карантин за путнике из Мексико Ситија.

Светска здравствена организација саопштила је да број заражених новим вирусом Х1Н1 износи 2.099 у 23 земље широм света, као и да је већина нових случајева потврђена у Мексику и САД.

Према најновијем извештају СЗО, у Америци се од јуче број потврђених случајева повећао са 403 на 642, што је највећи раст броја заражених у појединачној земљи.

У Мексику су потврђена 942 случаја, од којих је 29 имало смртни исход.

Оценивши да је најгоре прошло, мексичке власти су ублажиле ограничења трговачких и јавних активности у земљи.

Иако је, према извештају СЗО, број заражених мањи у односу на извештаје појединачних земаља, статистика тог тела Уједињених нација се сматра научно поузданијом

У Канади је новим вирусом инфицирана 201 особа, у Шпанији 73 а у Британији 28.

У Немачкој има девет случајева, Италија, Нови Зеланд и Француска имају по пет, Израел четири а Јужна Кореја и Салвадор по два.

Аустрија, Колумбија, Коста Рика, Данска, Хонг Конг, Гватемала, Ирска, Холандија, Португал, Шведска и Швајцарска пријавиле су свака по један случај.

Шведска, у којој је потврђен један случај, укључена је на листу СЗО, за разлику од Пољске, која је синоћ, такође, објавила да је један њен држављаних заражен новим грипом типа А.

Кина је данас почела да укида седмодневни карантин за путнике из Мексико Ситија, међу којима је био и један мушкарац код кога је утврђено присуство вируса Х1Н1, саопштило је кинеско министарство здравља.

Кинеска државна агенција Синхуа је пренела и да је 25 канадских студената пуштено из карантина у граду Чангчуну, на североистоку земље.

Шести случај мексичког грипа потврђен је у Израелу.

Авион у Копенхагену задржан два сата због грипозног путника

Скоро 250 путника на авиону скандинавске авиокопманије САС, који је летео из Њујорка, задржани су преко два сата у летилици на аердрому у Копенхагену због лажне узбуне да је један од путника заражен вирусом новог грипа.

Пилот је пола сата пре слетања упозорио аеродромску управу да је један човек од 62 године "болестан" и да он сумња да је човек заражен новим вирусом грипа, рекао је портпарол САС-а у Данској.

Авион је упућен на изоловани део аеродрома Каструп у Копенхагену далеко од других летилица, а путници, међу којима је била и данска министарка за климу Кони Хедегард, морали су да чекају више од два сата у авиону док није дошао лекар да прегледа оболелог.

Прегледом је установљено да човек нема вирус А (Х1Н1) како Светска здравствена организација зове нови тип грипа, али су тај путник и његова супруга ипак из предострожности упућени на посматрање у болницу у Хвидовру, западно од Копенхагена.

Данаска има један потврђен случај новог грипа а ради се о Данкињи која се 1. маја вратила из Њујорка и која је већ оздравила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару