Туристи из Мексика нису заражени грипом

Држављани Србије који су туристички боравили у Мексику и на Куби, а који су се данас вратили у земљу, немају симптоме новог грипа. Из Министарства здравља понављају да нема разлога за панику, да је Србија спремна, али и да не треба потцењивати ситуацију.

Нико од држављана Србије, који су туристички боравили у Мексику и на Куби, а који су се данас вратили у земљу, нема симптоме новог мексичког грипа, потврдили су представници санитарне инспекције који дежурају на Београдском аеродрому.

Начелник Одељења санитарне инспекције за гранично подручје Београд др Зоран Николић, објашњава да је веома битана процедура са путницима који долазе из зараженог подручја.

"Процедура са путником који долази из зараженог подручја са неким од симптома новог грипа, је изолација и издвајање тог путника", рекао је Николић и нагласио да на аеродрому постоји обезбеђена просторија, те да се потом обавештава епидемиолошка екипа Завода за јавно здравље која даље преузима бригу о том путнику.

Наши туристи кажу да су слична обавештења добили и у Мадриду и Лондону, док многи који су данас допутовали у Београд из разних крајева света кажу да на већини аеродрома није било посебних процедура.

Групу наших туриста, који су у Мексику боравили од 18. до 27. априла, а одатле баш у време појаве новог грипа отпутовали на Кубу, на аеродрому су с нестрпљењем чекали родбина, пријатељи.

Осморо наших путника и туристички водич агенције Контики, авионом преко Лондона, слетели су на аеродром тачно у подне.

Одмах по слетању у Београд, прошли су неопходну процедуру, јер су боравили у подручју где је регистрован грип.

Наиме, период инкубације од десет дана је прошао, нико није имао симптоме грипа, тако да су из ове просторије у којој је са њима обављен разговор, где су добили летке са упозорењима, сви изашли са осмехом и, наравно, сувенирима са пута.

Према процедури Светске здравствене организације, они су сада у обавези да буду доступни епидемиолозима, који ће још неко време пратити њихове стање, или да се уколико се појаве неки од симптома јаве надлежним службама.

Из Министарства здравља још једном понављају да нема разлога за панику, да је Србија спремна, али и да не треба потцењивати ситуацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару