Епидемија грипа јењава, али опрез неопходан

Иако се епидемија грипа А Х1Н1 смирује СЗО упозорава да је прерано за опуштање, јер је могуће да се вирус поново појави у зимским месецима. Оболело 1.490, умрло 30 људи. Мексико враћа своје грађане из Кине. Русија забранила увоз меса и из Британије.

Епидемија грипа у Мексику се смирује и земља се постепено враћа нормалном животу. Светска здравствена организација упозорава да је прерано за опуштање јер је могуће да се вирус поново појави касније у зимским месецима.

Број оболелих до сада износи 1.490 људи а  потврђено је 30 смртних случајева од те заразе, наводи Светска здравствена организација.

СЗО наводи да су сва преминула лица, осим једног из Мексика.

У САД има 286 заражених и један смртни случај - двогодишње дете које је из Мексика дошло у посету рођацима у Тексас и ту преминуло.

Према последњим цифрама СЗО, у Канади има 140 случајева, у Шпанији 54, Британији 18, Немачкој осам, на Новом Зеланду шест, у Француској и Израелу по четири, Италији и Салвадору по два, а Аустрија, Хонгконг, Костарика, Колумбија, Данска, Ирска, Холандија, Португал, Северна Кореја и Швајцарска имају по један потврђени случај новог грипа.

Епидемија у Мексику улази у мирнију фазу кажу званичници, али становништво мора да буде и даље на опрезу. Ако се овако настави од среде ће живот почети да се нормализује.

Школске установе чији ђаци имају преко 15 година  поново ће почети да раде 7. маја, али је мексичка влада одлучила  да одложи отварање већине школа у земљи до 11. маја.

Према претходној одлуци владе, школе су требале да почну да раде 6. маја.

Међутим, да би се спречило да се деца млађа од 15 година заразе вирусом Х1Н1, одлучено је да се забрана рада школа продужи до 11. маја, изјавио је градоначелник Мексико Ситија Марсело Ебрард.

Мексико враћа своје грађане из Кине

Мексико је послао авион којим ће вратити у земљу неколико десетина својих држављана који се налазе у изолацији у хотелима широм Кине због сумње на нови грип, а истовремено је Кина почела евакуацију својих држављана из Мексика.

Мексички авион покупио је држављане Мексика из Шангаја и Прекинга, а планирано је да слети и у Гуангџоу и Хонг Конг пре него што се врати у Мексико.

Ниједан од 70 Мексиканаца који су се у Кини налазили у карантину не показује симптоме заразе вирусом Х1Н1.

Портпарол америчке амбасаде у Пекингу Ричард Буанган изјавио је да је најмање четири америчких грађана стављено у карантин у Кини, али да је већина пуштена и да САД нису нису издале протест поводом тога.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Ма Џаосу рекао је да се и 25 канадских студената налази у карантину на североистоку Кине, али да не показују симптоме мексичког грипа.

Неименовани званичник из канадске амбасаде у Пекингу потврдио је да канадска влада зна да су студенти са Универзитета у Монтреалу, који су дошли у Кину прошле недеље да би студирали кинески језик, у карантину у хотелу у Чангчуну.

У Хонг Конгу, око 300 гостију и особља налази се и даље у карантину у јендом хотелу где је потврђен једини случај заразе мексичким вирусом код 25-годишњег Мексиканца.

Русија забранила увоз меса и из Британије

Руска агенција за ветеринарски и фитосанитарни надзор "Рошељхознадзор" забранила је данас увоз свињског меса из Британије, док је раније уведена забрана увоза месних производа из Мексика, Шпаније, неких канадских провинција и савезних држава САД - Тексаса, Калифорније, Канзаса, Њујорка, Охаја и Јужне Каролине.

Европска комисија је оценила да је руско ограничење увоза свињског меса из Шпаније, Канаде и Британије "неосновано".

На снази је и забрана уношења било каквих месних производа који нису прошли термичку обраду у ручном пртљагу путника у ваздушном и поморском саобраћају који долазе из Мексика, Гватемале, Хондураса, Доминиканске Републике, Колумбије, Костарике, Кубе, Никарагве, Панаме, Салвадора.

Тај списак обухвата и савезне државе САД - Алабаму, Аризону, Арканзас, Џорџију, Канзас, Лујзијану, Њу Мексико, Оклахому и Флориду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару