Грип откривен на време није смртоносан

Епидемија мексичког грипа се шири и ми ћемо имати прве случајеве оболелих, а важно је да их откријемо што пре, рекао епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Вирус више нема смртне последице, наводи Тиодоровић. Институт за инфективне и тропске болести располаже довољним бројем кадрова, простора и антивирусних лекова. Министарство пољопривреде препоручило појачане мере опреза на фармама свиња.

Члан експертског тима Министарства здравља Србије за заразне болести Бранислав Тиодоровић сматра да повољну околност представља чињеница да вирус новог, или мексичког, грипа више нема смртне последице какве су биле у Мексику, где је дошло до најгорег "зато што здравствени систем није реаговао правовремено".

"Морамо узети у обзир и чињеницу да Мексиканци немају здравствено осигурање", објаснио је Тиодоровић, додајући да до обољења са смртним завршетком не би дошло да су се оболели на време јавили лекару.

Према његовом мишљењу, срећна је оклоност што лекови "тамифлу" и "реленца" уништавају вирус.

Тиодоровић је упозорио да није добро масовно употребљавати лекове у превентивне сврхе, јер ће се у том случају развити отпорност, па их зато нема у продаји у апотекама, него само у Институту за инфективне и заразне тропске болести у Београду.

"Ти лекови ће се употребљавати искључиво за лечење оних код којих је постављена дијагноза, клиничка, а касније и лабораторијска, и код оних који су били у контакту са њима", објаснио је Тиодоровић.

Како наводи, нема дилеме да ће пандемија кренути даље. Подсетио је да је у Канади забележен случај преласка грипа са човека на свињу. На тај начин може се проширити и на свиње у другим регионима света.

"Епидемија долази и ми ћемо имати прве случајеве, а важно је да их откријемо што пре и да они буду што пре смештени у клинике у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу", истакао је Тиодоровић.

Иако у Србији није регистрован ниједан случај новог облика грипа, из Министарства здравља поручују да се предузимају све мере, да нема разлога за страх, али позивају на опрез.

Шести ниво узбуне очекиван

Најаве за подизање опасности од мексичког грипа на највиши, шести ниво, потпуно су очекиване јер се, по дефиницији, болест шири пандемијски ако је захватила најмање два континента, што се и догодило, рекао је Тиодоровић.

Епидемиолог је додао да то није учињено одмах због тога што се локална трансмисија одвијала искључиво у почетку и добрим делом четврте и пете фазе само у Мексику, САД и Канади, јер је било појава епидемија на органиченом простору, ограниченом броју држава и на једном од континенета, а да се после појавио и у европским земљама.

Према његовим речима, сада та појава постоји и у Европи, где оболевају људи који нису путовали у Мексико или САД, а заразили су се од оних који су дошли из тих делова света.

"Испуњени су услови да се каже да сада можемо да се припремимо и практично уђемо у шесту фазу, јер се пандемија сигурно одвија", нагласио је Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да све државе, па и Србија, треба да предузимају мере брзог откривања првих иницијалних случајева како би се пратило здравствено стање становништва које је било у контакту са оболелима.

Институт за инфективне болести спреман

Институт за имунологију и вирусологију Торлак у Београду добио је реагенсе, тако да од данас, за само неколико сати, може да утврди постојање вируса.

Директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије проф. др Миомир Пелемиш рекао је да тај Институт располаже довољним бројем кадрова, простора и антивирусних лекова који се користе у лечењу пацијената са симптомима мексичког грипа.

Пелемиш је апеловао на грађане да не дижу панику, јер у Србији постоји довољна залиха лекова којима се третира та болест и нагласио да се не препоручује пацијентима да се сами лече и стварају залихе антивирусних лекова без договора са лекаром.

Како је истакао, нема места паници, али има места већој приправности, спремности и информисаности грађана како треба да се понашају, као и да треба да знају да се болест преноси респираторним путем.

"Битан податак за заштиту од те болести је да ли је особа боравила у земљама у којима је мексички грип регистрован и да ли је појединац био у контакту са оболелим, а потом ће бити предузете одговарајуће мере", казао је Пелемиш.

У Институту постоје посебне амбуланте за преглед, одштампана су упутства за лекаре како треба да раде и како да се понашају са пацијентима, а грађани прво треба да се јаве телефоном изабраном лекару који ће одредити да ли и где пацијент треба да иде, истакао је Пелемиш.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару