Кина држи у карантину 50 Мексиканаца

Више од 50 Мексиканаца налази се у карантину у Кини, како би се спречило евентуално ширење свињског грипа, потврдиле су власти те земље. Мексико оптужује Кину због дискриминиције. Број особа оболелих од грипа у Мексику у паду. Опасност од пандемије још постоји, упозорава Светска здравствена организација.

Кинеске власти потврдиле су да држе више од 50 Мексиканаца у карантину у хотелима и другим институцијама како би спречили евентуално ширење заразе вирусом грипа Х1Н1, иако је само код једне особе потврђено присуство тог вируса, саопштио је неименовани званичник мексичке амбасаде у Пекингу.

Према истом извору, на који се позива Ројтерс, амбасадор Мексика у Кини Хорхе Гуахардо лично је отишао до хотела "Гуо мен" где је изоловано више од 10 Мексиканаца, углавном пословних људи и туриста, али није му било дозвољено да разговара са њима.

Осим тих мексичких држављана у Пекингу, у Шангају их је око 35, шест у Гуанџуу, на југу Кине, и шест у Хонгконгу.

Ни код једног од њих не постоје симптоми мексичког или новог грипа, са изузетком 25-годишњег мушкарца код кога је констатовано присуство вируса Х1Н1.

Мексичка влада саветовала је јуче својим грађанима да не путују у Кину због одлуке кинеских власти да ставе у карантин све госте хотела у Хонгконгу, пошто је један гост из Мексика оболео од новог грипа Х1Н1.

Министар спољних послова Мексика Патрисија Еспиноза критиковала је Кину због "неоправдане и дискриминаторске" акције против Мексиканаца.

Еспиноза је такође осудила, осим Кине, и Аргентину, Перу, Еквадор и Кубу зато што су суспендовале летове из Мексика због епидемије новог грипа.

Кинеске власти до сада нису реаговале на ове мере мексичке владе.

Смањује се број оболелих

Број особа оболелих од новог грипа у Мексику је у паду, саопштила је мексичка влада, али Светска здравствена организација упозорава да је вирус новог грипа Х1Н1 непредвидљив и да још има услова за избијање пандемије.

"Свакога дана имамо мањи број озбиљних случајева и смртност је у паду", изјавио је мексички министар здравља Хосе Анхел Кордова на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, од 101 смртног случаја за које се претпоставља да су последица свињског грипа, за 19 су добијене потврде.

Кордова је рекао је да су лабораторијске анализе узорака узетих од појединих умрлих у последње време у Мексику од прејаке грознице дале негативан налаз на постојање новог вируса грипа, пренео је Ројтерс.

И док се чекају резултати анализе још 85 преминулих, мексичке власти, које су раније саопштиле да је од вируса Х1Н1 у тој земљи умрло 176 људи - сада су умањиле цифру на 101.

Нови случајеви обољевања од мешавине свињског, птичјег и људског вируса типа Х1Н1 пријављени су у Костарики, Италији и Ирској, тако да оболелих има у 18 земаља.

Директор за глобалну узбуну и одговор Светске здравствене организације Мајкл Рајан изјавио је, међутим, да је још могуће избијање пандемије јер се болест шири.

Према подацима америчке владе, у САД је до сада регистровано 160 случајева оболелих, а од новог вируса Х1Н1 умрла је једна особа.

Вирус на фарми свиња у Канади

Канадске власти саопштиле су да је вирус новог грипа типа А (Х1-Н1) регистрован на једној фарми свиња у провинцији Алберти, истичући да нема опаности од конзумације свињског меса.

Канадска агенција за контролу хране саопштила је да су свиње код којих је утврђено постојање вируса стављене у карантин због нових тестова, али и да су "веома мале шансе да би вирус могао да буде пренет са свиња на људе".

"Залихе свињског меса су здраве и свињско месо произведено у Канади је безбедно за конзумацију", наведено је у саопстењу које је пренео Ројтерс.

Према канадској агенцији, свињама на фарми вирус је пренела једна особа која је недавно боравила у Мексику.

У Канади има више од 70 потврђених случајева заразе вирусом Х1-Н1 код људи. Ради се о болести средњег интензитета, код свих заражених, а оболеле су углавном особе које су недавно боравиле у Мексику или су били у контакту с њима.

Према Светског здравственој организацији и Организацији за храну и пољопривреду УН - које су у суботу упозориле да се не ограничава трговина свињским месом и прерађевинама од тог меса - вирус не утиче на квалитет свињског меса и оно је безбедно за конзумацију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару