Мексички грип стигао и у Кину

У Хонгконгу потврђен први случај новог грипа. Мексички епидемиолог оптужио СЗО да је споро реаговала на појаву новог вируса. Светски стручњаци за грип упозоравају да би нови вирус грипа, уколико стигне у Африку, могао да изазове смртност много већу него у другим деловима света. До сада потврђен 331 случај у 11 држава, незваничне процене много веће.

Вирус Х1Н1 откривен је код једног кинеског путника који је путовао авионом на линији Мексико-Шангај-Хонгконг, саопштио је шеф извршне власти у Хонгконгу Доналд Цанг.

Светска здравствена организација саопштила је да се повећава број људи за које је потврђено да су заражени вирусом грипа А Х1Н1 али да у овом тренутку нема разлога да се опасност од пандемије подигне са петог на шести ниво јер још нема пандемије.

У Мексику, жаришту, нове врсте грипа, потврђено је 40 нових случајева вируса А (Х1Н1) саопштио је министар здравља.

Ипак, он сматра да број новорегистрованих оболелих охрабрује јер је далеко мањи него протекле седмице, када је вирус почео да се шири.

Пошто је председник Фелипе Калдерон апеловао на грађане да од 1. до 5. маја остану у својим кућама, како би се сузбило ширење болести, отказана су традиционална окупљања радника поводом Међународног дана рада.

Земља је у својеврсном периоду мировања привреде и јавног живота. Ресторани, барови, туристички центри и други јавни објекти и даље су затворени.

Мексико је добио 3 милијарде долара зајма од Интерамеричке развојне банке са седиштем у Вашингтону за борбу против вируса А (Х1Н1).

Број заражених у САД, где је једна беба преминула, достигао је 141. Портпарол Беле куће рекао је да члан америчке делегације која је припремала недавну посету председника Барака Обаме Мексику има симптоме грипа па су он и чланови његове породице тестирани на вирус.

Британске санитарне службе потврдиле су да је једна особа инфицирана новим вирусом у Британији и да је реч о особи која није боравила у Мексику.  

Јапански министар здравља саопштио је да се верује да је један студент који се недавно вратио из Канаде заражен, што је први сумњиви случај у тој земљи. Нове случајеве заразе пријавиле су Велика Британија, Јужна Кореја, Нови Зеланд, Хонг Конг, Данска и Француска.

Реч је углавном о благим симптомима болести који се могу лечити постојећим лековима. Неки стручњаци сугеришу да је вирус А (Х1Н1) ослабио када се проширио изван Мексика.

СЗО споро реаговала на појаву новог вируса

Директор мексичког Центра за контролу болести и епидемиологију Мигел Анхел Лезања оптужио је Светску здравствену организацију да је споро реаговала на упозорење тог центра о појави новог вируса грипа и затражио је покретање истраге.

Лезања је рекао да је његов центар упозорио Панамеричку здравствену организацију још 16. априла о појави атипичне упале респираторних органа.

Регионални огранак СЗО, са седиштем у Вашингтону обавестио је Мексико да је примио упозорење, али ништа није предузето до 24. априла када је СЗО објавио опасност од епидемије.

Лезања је 23. априла добио резултате тестова послатих у једну лабораторију у Канаду, која је потврдила постојање новог, мутираног вируса, од кога је, како је потврђено, до сада у Мексику оболело 312, а умрло 12 људи.

Лезања је, такође, изразио незадовољство због компликоване процедуре за утврђивање да ли је неко оболео од грипа А (Х1Н1).

"Прво треба да обавестите локалну канцеларију СЗО, онда она шаље обавештење својој регионалној канцеларији, која анализира податке и потом одлучује да ли да их пошаље у централу СЗО у Женеви", навео је Лезања.

Лезања је оценио да је потребно, да би се у будућности избегла одлагања, спровести истрагу о поступању СЗО везано за нову кризу, као и да јавне здравствене агенције треба да одлуче да ли би та истрага требало да буде унутрашња или независна.

Портпарол ПАХО потврдио је за Вашингтон Пост да је та канцеларија 16. априла добила поруку од мексичких власти о необичној болести, као и да је и седиште СЗО у Женеви морало одмах да добије исту поруку, јер је систем тако подешен да аутоматски шаље све поруке преко регионалних штабова у главни.

Седиште СЗО у Женеви није јавно коментарисало оптужбе о одлагању реаговања на појаву новог грипа.

Грип би могао да изазове велику смртност у Африци

Светски стручњаци за грип упозоравају да би нови грип, уколико стигне у Африку, могао на том континенту да изазове смртност много већу него у другим деловима света, посебно у сиромашним земљама, преноси британски "Гардијан".

Лист наводи да стручњаци страхују да би вирус, ако стигне на "црни континент", могао брзо да се шири по сиромашним насељима у којима живи велики број људи.

Они указују да афричке земље немају ни систем за надгледање ширења заразе, ни довољно лекара, болница и лекова да се носе са пандемијом и да би смртност у том делу света могла да буде знатно већа него на другим континентима, пренео је Би-Би-Си.

Светска здравствена организација, према речима њених функционера, предузима кораке да помогне сиромашним земљама да се припреме за могућу пандемију.

СЗО је саопштила да је почела да шаље антивирусне лекове у сиромашне земље, посебно оне на јужној Земљиној полулопти, где се појава новог вируса поклапа са почетком зиме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару