Свињски грип стигао у Европу

Свињски грип до сада однео 149 живота, а око 1.600 људи је заражено. Расте број оболелих у Мексику и САД. Први случај вируса у Шкотској и Шпанији. Светска банка помогла са више од 200 милиона долара. Министарство здравља Србије спремно да реагује у случају појаве грипа.

Први случај појаве свињског грипа у Европи потврђен је у Шпанији, саопштило је шпанско министарство здравља.

Шпанска министарка здравља Тринидад Хименес рекла је да је присуство вируса забележено код младића који је недавно боравио у Мексику, али и да се на заразу овом болешћу сумња у још 17 случајева. Министарка је навела да је то први случај заразе свињског грипа у Европи.

У Шкотској су откривена још два случаја свињског грипа, код особа које су се прошле недеље вратиле из Мексика. Оболели се налазе на болничком лечењу и опорављају.

Чешка је у име Европске уније за 30. април сазвала ванредни састанак министара здравства европске двадесетседморке посвећен мерама борбе против претеће пандемије свињског грипа, саопштило је чешко председништво.

Чешка је од Европске комисије затражила да процени претњу коју свињски грип представља и да се нивоу ЕУ координирају мере, како би последице у земљама ЕУ биле што је могуће мање.

Грип у Мексику односи нове животе

Министар здравља Мексика Хосе Анхел Кордова je изјавио да je од новог вируса свињског грипа до сада умрлo 149 особa, али и да је хоспитализовано 400 оболелих, од укупно око 1.600 регистрованих сумњивих случајева.

Милиони Мексиканаца остали су јуче у кућама како би избегли заразу новим сојем вируса Х1Н1.

Страховања да би свињски грип могао да прерасте у пандемију расту са појавом нових случајева у САД и Канади.

Због тога амерички Стејт департмент планира да изда упозорење својим грађанима да избегавају путовања у Мексико.

Мексички председник Филипе Калдерон поручио је грађанима да је грип излечив и да Мексико располаже довољним залихама лекова.

"Веома је важно да се делује брзо и да се ово озбиљно схвати, али је такође веома важно остати миран, сарађивати са властима и обавештавати их о сваком случају који се појави", рекао је Калдерон током састанка са здравственим званичнима.

Шири се страх од избијања епидемије

Светска здравствена организација прогласила је појаву свињског грипа у Мексику и САД "догађајем који треба да забрине међународну заједницу у погледу јавног здравља".

У САД је 40 особа оболело од свињског грипа, а код свих је реч о блажем облику болести, саопштио је Ричард Бесер, извршни директор Центара за контролу и превенцију болести.

Бесер је рекао да Центар за контролу болести потврдио један случај свињског грипа у Охају, два у Канзасу и осам у Њујорку. Претходно је потврђено седам случајева у Калифорнији и два у Тексасу.

Додатних 20 заражених откривено је приликом провере здравља у једној школи у Њујорку. Из Центара за контролу и превенцију је потврђено да су се код људи који су били у контакту са зараженима јавили симптоми слични симптомима свињског грипа.

Кинески вирусолог Гуан Ји, који је радио на сузбијању птичијег вируса и САРС-а, упорозио је да је "почело одбројавање" до пандемије свињског грипа.

Гуан Ји је, такође, рекао да би се многољудне азијске земље попут Кине и Индије, тешко избориле са евентуланом пандемијом свињског грипа.

"Одбројавање до пандемије је почело. Мислим да неће моћи брзо да се сузбије ширења вируса код људи. Заражених има свуда, а слика се мења из минута у минут", рекао је Гуан, који је професор на Универзитету у Хонгконгу.

200 милиона долара помоћи Мексику 

Светска банка даће Мексику више од 200 милиона долара зајма како би тој земљи помогла у борби против новог, потенцијално смртоносног типа свињског грипа.

Министар финансија Мексика Агустин Карстенс изјавио је да ће 20 милиона долара бити искоришћено за неодложне издатке, док ће преосталих 180 милиона зајма бити утрошено за дугорочније потребе.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун упозорио је да свет мора да се постара да сиромашније земље, већ тешко погођене неким другим кризама, "не извуку дебљи крај" и у случају евентуалне пандемије свињског грипа.

Бан је нагласио да ће се Светска банка и хуманитарне агенције и агенције за развој УН мобилисати да би се осигурало да додатна финансијска средства за борбу против епидемије добију земље којима је то најпотребније.

Европска комисија сазвала је хитан састанак министара здравља чланица ЕУ због опасности од ширења свињског грипа.

"Комесар задужен за здравство већ је сазвао хитан састанак. Прерано је за било каква нагађања. Пажљиво пратимо ситуацију, заједно са појединачним државама чланицама ЕУ", изјавио је председник Комисије Жозе Мануел Барозо.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару