Да ли ће бити пенала због вакцина

Надамо се да ће "Новартис" имати разумевања да ни Србија, ни Југохемија не трпе штету после одлуке да се обустави даљи увоз вакцина, рекла је директорка РЗЗО Светлана Вукајловић. Југохемија саопштила да ће поштовати сваки сваки договор.

Директорка републичког Завода за заштиту здравља Светлана Вукајловић рекла је у Јутарњем програму РТС-а да ће Југохемија бити обавештена о обустави увоза вакцина, а да још не зна да ли ће Србија за то плаћати пенале.

"Остаје још да се крајем фебруара још једном размотри ситуација јер је она суштински непредвидљива, јер сутуација може и да се преокрене, па да се људи заинтересују за вакцине. У том случају треба имати неку резерву вакцина на располагању", рекла је Вукајловић у Јутарњем програму РТС-а.

"Ми смо свесни да Југохемију стављамо у незгодан положај, и није циљ државе да једна српска фирма сноси штету, али се надамо да ће 'Новартис' имати разумевања да ни за државу Србију, ни за Југохемију у овом случају не буде штете", сматра Светлана Вукајловић.

Компанија "Југохемија" саопштила је да ће подржати сваки договор који постигну Министарство здравља, Републички завод за здравствено осигурање и произвођач вакцина против новог грипа.

"Југохемија, као увозник ће подржати сваки договор који буде постигнут између Републичког завода за здравствено осигурање и Министарства здравља као наручиоца посла и произвођача вакцина против вируса А Х1 Н1, швајцарске куће Новартис", рекла је директорка Југохемије Смиљка Милеуснић Аџић.

Петровић: Вакцина има довољно

Члан Радне групе за праћење пандемије новог грипа Владимир Петровић изјавио је за РТС да Србија располаже са 855.000 доза вакцина, што је довољно за континуирану вакцинацију уочи епидемијског таласа који се очекује крајем јануара и почетком фебруара.

Петровић је рекао да је препорука Радне групе да најмање милион и по људи до пролећа 2011. мора бити заштићено и да је зато потребно најмање 2,2 милиона доза вакцина.

Петровић је оценио да је са вакцинацијом 135.000 људи спасен значајан број живота и указао да је регистрован један смртни исход на око 3.720 оболелих, што је гора ситуација него у новембру када је на 7.200 оболелих регистрован један смртни исход.

Ситуација није више ванредна него неповољна, оценио је Петровић, напомињујући да су текућа и следећа недеља "идеалан период за вакцинацију".

Петровић је изразио задовољство одзивом на вакцинацију јер је вакцинисано 5.000 до 7.000 особа на дан, али је рекао да је потребно вакцинисати око 15.000 људи на дан да би се достигао број од милион вакцинисаних.

Министар здравља Србије Томица Милосављевић изјавио је јуче да је Влада Србије на предлог Министарства здравља, а на основу мишљења стручњака препоручила Републичком заводу за здравствено осигурање да обустави даљу набавку вакцина против новог грипа.

Министарство здравља ће, према његовим речима, најкасније до 20. фебруара на основу анализе епидемиолошке ситуације предложити Влади одговарајуће мере у вези са даљим снабдевањем вакцинама.

Милосављевић је рекао да су два чврста принципа заштита становништва и брига о новцу грађана и додао да је  одлагање нових доза вацина препорука Влада Републичком заводу за здравствено осигурање који ће покренути разговор са "Новартисом".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару