Обуставља се даља набавка вакцина

Влада Србије препоручила Републичком заводу за здравствено осигурање да обустави даљу набавку вакцина против новог грипа, рекао министар Милосављевић. Настављамо са масовном вакцинацијом, а најкасније до 20. фебруара донећемо одлуку о даљем поступању, рекао је министар.

На предлог Министарства здравља, а на основу мишљења стручњака, Влада Србије је данас Републичком заводу за здравствено осигурање препоручила да обустави даљу набавку вакцина против новог грипа, рекао је министар здравља Томица Милосављевић.

Гостујући у Дневнику 2 РТС-а, Милосављевић је рекао да ће Министарство здравља најкасније до 20. фебруара на основу анализе епидемиолошке ситуације предложити Влади одговарајуће мере у вези са даљим снабдевањем вакцинама.

"Ово је целисходно решење, јер се у земљи већ налази 855.700 доза, од којих је до сада утрошено око 130.000 доза вакцина", рекао је Милосављевић, подсећајући да је од 17.  децембра до данас обухват вакцинисаног становништва 1,7 одсто.

Министар здравља рекао је да количина вакцина коју имамо довољна је и у случају када би се број обололих повећао три пута у наредних месец дана и додао је неопходно да имамо 300.000 доза у случају да се епидемиолошка ситуација погорша.

Милосављевић је рекао да су два чврста принципа заштита становништва и брига о новцу грађана и додао да је  одлагање нових доза вацина препорука Влада Републичком заводу за здравствено осигурање који ће покренути разговор са Новотарисом.

"Настављамо са масовном вакцинацијом са обухватом који ће надам се бити све већи и већи, а при том са опрезом да је досадашња испоручена количина довољна да до половине фебруара када ћемо, у складу са епидемиолошком ситуацијом, донети одлуку о даљем поступању", истакао је министар здравља.

Епидемиолошка ситуација и даље неповољна

Министар је додао да је Посебна радна група за праћење пандемије оценила да је епидемиолошка ситуација неповољна, са присутним факторима ризика за погоршање и закључила да је неопходно да се и даље убрзано спроводи ванредна вакцинација с циљем да се обухвати што већи број грађана, најмање 1,5 милион особа.

Милосављевић је рекао да је Радна група оценила да деци узраста од шест месеци до осам година треба дати две дозе, као и старијима од 60 година.

Према Милосављевићевим речима, Радна група је закључила да је неопходно планирање одговарајуће количине вакцина за период од две сезоне грипа - до пролећа 2011. године, односно најмање 2,2 милиона доза.

Милосављевић је истакао да је, када је реч о вакцинацији у школама, довољан аргумент то што је распуст два пута одлага и значајно је смањено ширење епидемије.

"Не треба да следимо лоше примере из окружења него да се угледамо на оне који су тај проблем успешно решили. Швеђани су вакцинисали две трећина становништва и тако спречили ширење вируса", рекао је Милосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару