За ризичне групе дупла вакцина

Нови грип неће бити савладан до 2011. године, а вирус би могао и да мутира, рекла директорка Светске здравствене организације Маргарет Чен. Одзив за вакцинацију у Србији добар и поред опречних ставова о томе, напоменуо епидемиолог Вељко Ђерковић.

Директорка Светске здравствене организације Маргарет Чен је поручила да пандемијски грип који изазива вирус Х1Н1 можда неће бити савладан до 2011. године, а опрезност је и даље нужна, јер би вирус могао да мутира.

"Чен је признала да још није примила вакцину против новог грипа, али је најавила да ће то ускоро учинити. Праћење ширења вируса и посебан надзор потребан је и у наредној години", нагласили су у Светској здравственој организацији.

Гостујући у Јутарњем дневнику члан Радне групе за праћење пандемије новог грипа и епидемиолог Вељко Ђерковић је рекао да је очекивао да ће се 120.000 доза вакцина брже потрошити, али без обзира на то, према његовом мишљењу, одзив је добар и поред опречних ставова о вакцинацији.

Епидемиолог је нагласио да је званичан став да деца од шест месеци до седам година, као и старији од 60 година приме дуплу дозу вакцине и додао је да очекује да ће се до фебруара вакцинисати милион грађана Србије чиме ће се штитити не само сопствени животи већ и животи оних који из неких разлога не могу да се вакцинишу.

Ђерковић је нагласио да је до сада забележено 633 тешка случаја обољевања, а 52 је умрло од последица новог грипа и додао да је међу умрлима било и потпуно здравих особа и трудница.

Епидемиолог је истакао да је вакцинологија наука која је спасила многе животе и цивилизације.

Избегавати личне контакте

Према његовом мишљењу не може да се спречи пандемија новог грипа, а велики талас обољевања се тек очекује.

Ђерковић је рекао да је пандемијски процес непредвидљив и собзиром на то мутације новог грипа нико не може да предвиди.

"Становништво ће се вакцинисати пре него што почне масовније умирање од новог грипа и пре него што болнице не буду имале места да збрину све оболеле", напоменуо је Ђерковић.

С обзиром на то да предстоје празници који подразумевају масовна окупљања и личне контакте епидемиолог је саветовао да се избегавају контакти и да се људи суздрже од дочека да не би дошло до забране масовних окупљања, што према његовим речима може имати велике економске последице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару