Пандемија новог грипа још траје

Иако је врхунац пандемије новог грипа прошао у САД, Канади и неким другим земљама северне хемисфере, још увек постоји опасност да током ове зиме оболи још људи, изјавила директорка СЗО Маргарет Чен.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је још рано рећи да ли је пандемија новог грипа Х1Н1 у целом свету достигла врхунац.

Директорка СЗО Маргарет Чен изјавила изјавила је да је врхунац пандемије био у САД, Канади и неким другим земљама северне хемисфере, али да би током ове зиме могло да оболи још људи.

"Прерано је да тврдимо да смо на нивоу целог света оставили иза нас најјачи удар новог грипа. Није још у свим земљама нови грип достигао врхунац. Зима и даље траје", рекла је Чен за женевски лист "Тан".

У Африци и неким сиромашним земљама Азије нема повећања оболелих од новог грипа, што по речима Ченове, може бити резултат или слабог објављивања информација или зато што ће епидемија у пуном обиму тек захватити те земље.

За сада је потврђено да је од новог грипа у свету умрло више од 11.500 људи, према подацима којима располаже СЗО.

Од обичног, сезонског грипа годишње у свету у просеку умре између 250.000 и 500.000 људи.

Први случај новог грипа забележен је у априлу, а у јуну је СЗО прогласила пандемију, описавши нову заразу као "умерену".

Већина људи која оболи од новог грипа опорави се без медицинског третмана за неколико дана, мада је било и тешких случајева заразе код људи млађих од 65 година, који иначе не спадају у угрожене групе када се ради о сезонском грипу.

Међутим, како се вируси грипа стално развијају, стручњаци се прибојавају да би вирус Х1Н1 могао да мутира у много опаснији облик.

"СЗО је заузела веома опрезан приступ, нарочито јер је ово прва пандемија у последње четири деценије", навела је Ченова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару